Categories
Swedish

Jan, 73, bor ensam i hälsingeby – har sju kilometer till postlådan – P4 Gävleborg | Sveriges Radio

https://sverigesradio.se/artikel/jan-73-bor-ensam-i-halsingeby-har-sju-kilometer-till-postladan

Categories
Swedish

Moderater

En annan årstid

Alla håller väl med om att Moderater måste vara dumma i huvudet. Eller hur. Med dom åsikterna. Nåja. “Moderater” vad är det. En hög med människor. Olika människor. Om vi begränsar oss till dom i ledningen så återigen, en hög med människor. Ja och mer än en människa olika syn på saker och ting. Inte “ett” alls.

Så “moderater” må vara nästa lika lågt stående varelser som “sverige demokrater”. Jag och man kan se på samma sätt på “kommunister” och “såssar” och andra såklart. “Dumma i huvudet”.

Men jag känner några moderater. Båda på ledande positioner. En barndomsvän till och med. Bra folk. Ja de har till och med en massa bra åsikter i olika frågor. Hmmm…

Ja i Facebookeran så finns bara hata eller älska såklart. Noll däremellan. Men frågan är:

Hur många dåliga (alltså sådana åsikter man själv inte gillar och har) skall en människa ha för att vara “dum i huvudet“.

Kan det till och med vara så att man kan gilla en människa men inte hennes åsikter. Finns det en gräns någonstans, i åsikter räknat, då man inte kan det.

Ta hon som sitter ordförande i en kommunal nämnd. Nämnden består av tolv ledamöter och ett antal suppleanter. Alla har lite olika inställningar i olika frågor och tycker och tänker olika i en massa saker. Ett demokratiskt beslut tas. Ordförande skall nu driva igenom beslutet. Ja eller åtminstone är det hon som blir talesperson. Ja hon “tycker” alltså att skolan skall läggas ner. Är en därmed idiot. Är “dum i huvudet”. “Fattar inget”. Ja ni känner till jargongen. Men om den här personen nu utöver denna enda åsikt har 100 “bra” åsikter, spelar det roll i Facebookserans enkelhetskulturs domslut om personen?

Ja jag vet inte.

Men jag tror att åsikt och person är två olika saker och att man måste påminna sig om det ibland. Antagligen har jag fel. Men ändå. Ja och att “moderater” är dumma i huvudet gäller såklart, men ännu har jag inte träffat en “dum” moderat. Det enkla är svårare än man tror.

Nu skall jag dammsuga vidare…