Categories
Ekonomi

Det Svenska skuldberget – fy fan!

berg_av_pengar_237115w_12912822

http://blog.svd.se/cervenkaspengar/2013/09/02/den-svenska-tillvaxtmyten/

När finanskrisen slog till slutet av 2008 uppgick de samlade skulderna i USA, det vill säga i hushållen, företagen (inklusive finanssektorn) och offentlig sektor till 296 procent av BNP enligt konsultföretaget McKinsey. I mitten av 2011 hade siffran sjunkit till 279 procent.

Motsvarande summering för 2012 av de samlade skulderna i Sverige landar enligt siffror som SCB tagit fram åt SvD Näringsliv på 490 procent. Jo, ni läste rätt.

Mig skrämmer det här så förbannat. Inte för att jag deltar i den där vansinniga lånefesten som pågår. Det är andra som gör det. Det är också andra som tjänar pengar på den. Men när det där korthuset brakar så är det sådana som jag som skall vara med och betala, för gör man som alla andra så är man fri, inte om man saknar skulder. “Det är borgarnas fel” hör jag det ropas bland vänsterkamraterna. “I helvete heller!” är mitt svar. Det är de girigas fel, och de giriga finns i alla samhällsklasser och inom alla politiska åskådningar.

Lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.