Categories
Företagande

Nokias magplask

4282032569

microsoft

nokia

Nokias magplask. Billigt säger Tero Kuittinen, och nog fasiken är det det. Trettiotre miljarder skall jämföras med de nitton miljarder Zennström sålde Skype för till Ebay eller det Microsoft betalade, 53 miljarder kronor. En löjligt låg köpeskilling med andra ord (på toppen var Nokia värt cirka 50 gånger mer) men också en klar indikation på att idéer numera värderas högre än hus, maskiner,folk och det “materiella”.

I köpeskilling finns också en post på drygt fjorton miljarder för patent. Där har vi också den huvudsakliga anledningen, tror jag, till att Microsoft är intresserad av att genomföra det här köpet. Man kan nämligen både sätta käppar i hjul för andras utveckling, särskilt för små innovativa företag, och tjäna stora pengar på just de här patenten och vi vet alla att Microsoft under de senaste tio åren har blivit mer intresserad av just det än att själv ta fram innovativa produkter.

Hur som helst är detta tråkigt för Nokia som en gång i tiden var en så klart lysande stjärna med sina fantastiska produkter och sköna magkänsla. Sen började man tänka och bli lika tråkiga som Svenska Ericsson och nu då i utförsbacken hamnade man här. Framtiden för fantastiska produkter som QT och annat är nu riktigt i farozonen. Microsoft har aldrig fatta värdet i Open Source och kommer att dö själva innan man gör det.

Det är en sorglig dag.

http://www.svd.se/naringsliv/digitalt/microsoft-koper-nokia_8480090.svd

http://www.svd.se/naringsliv/digitalt/varfor-koper-microsoft-nokia-nu_8480624.svd

http://www.idg.se/2.1085/1.520620/elop-maste-lyckas-till-varje-pris

http://www.svd.se/naringsliv/microsoft-koper-nokia_8480480.svd?sidan=5

One reply on “Nokias magplask”

Lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.