Categories
Betraktelser & Berättelse

Om gott utan baktankar

blommor

Jag skickade blommor till en gammal dam i helgen. Hon och ett till namn är de enda som finns med på den listan nu för tiden. Ni vet gamla släktingar som man försöker få iväg ett vykort till, en blomma på födelsedagen, lite godis till jul och ett besök ibland om och när det går. Den här listan har krympt drastiskt med åren. Det fanns en tid när det var massor av namn och de chokladaskar som skulle inhandlas och skickas till julen var en ansenlig utgift, speciellt eftersom vi själva sällan har suttit på så mycket pengar. Icke längre så alltså. Släkten krymper.

Det förutsätts bara vara min fru som gör det här. Jag har sällan fått cred. genom åren men det är ju inte det jag är ute efter heller. Jag vill uppmuntra och visa att de här personerna har ett värde fortfarande för mig. Det behövs inga tack eller annat eftersom det inte har någon betydelse och om de nu tror att det är någon annan som fixar det där åt dem och blir glada så är det väl helt ok det också. Det är ju ändå bara det som är tanken ändå från början. Inte att själv samla personliga poäng.

Det finns liksom en skillnad i det här att ge för att bli betraktad som god eller att ge för att man vill ge. Man kan jämföra med att inte döda för att man vill komma till himlen eller inte döda för att man respekterar livet, eller att man inte trampar på den där myran för dess egen skull och dess rätt till existens, inte för att bli betraktad som god och hämta hem poäng. Visst är det självklart att vi skall göra saker för andra för deras skull inte för vår egen. Ändå tänker så många tvärt om. Se bara på varenda en av religionerna. Inte ens en Buddhist förväntas göra saker utan en baktanke om sitt eget jags upphöjande. Orent om ni fråga mig. Rent är det bara när man glömmer sig själv och försöker göra gott i litet och stort i alla fall. Skada kommer man att göra hur än man försöker. Det är oundvikligt. Men försöker man så har man i alla fall tagit en slags upphöjd ställning. Det är inget mer med det och inga belöningar väntar för det. Det är bara som det är och som man kan vilja göra och vara.

Lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.