Categories
Swedish

Likhet inför lagen. VadÃ¥förla’?

När det gäller all brottslighet tycker jag det är domstolarna som skall hantera det och man skall kunna bemöta eventuella anklagelser där. Där finns ett fungerande system som i alla fall försöker följa lagen och ger ganska bra möjligheter för den juridiske personen. Fall som detta där kronofogden agerar utifrån några lösa dokument som dom oftast inte ens begriper sig på är skrämmande. Har man bara pengar och viljan så kan man jäklas rätt rejält utan att ha speciellt mycket på fötterna.

Jag antar att det är just sådant här vi kommer se i mängder när den nya fildelningslagen börjar gälla. Problemet nu är bara att nu är det inte större företag med bra upparbetade juridiska kontakter utan vanligt folk som aldrig fått ett ens ett inkasso och som kommer att bli så vettskrämda när dom får ett krav att man kommer att handla helt orationellt.

En stor del av det som får Internet att leva idag och som driver det har konstruerats av frivilliga krafter. Vanliga kreativa artister (ja vissa kallar oss programmerare) som gör det vi tycker är roligast i hela världen. Mycket av det arbete som görs bygger på arbetet från andra. Slutresultatet är dock alltid öppen och fritt tillgängligt. Skillnaden mot en musikartist, författare etc är inte direkt stor.

Nu sägs det att så går det inte att ha det så i ett modernt samhälle. Men Internet är ett levande bevis på motsatsen. All vetenskap till helt nyligen (girigheten har börjat smyga sig in i det vetenskapliga lägret också på senare tid) motbevisar det påståendet. Det går visst! Att dela med sig borde snarare vara huvudtanken. I alla fall så länge det man producerar bygger på sådant som andra gjort. Och vem kan på allvar hävda att han/hon är så unik i sitt tänkande? Till och med Newton och Einstein insåg att deras banbrytande tankar var resultatet av vad andra för dom tänkt. Skulle en författares, musikers, filmmakares arbete vara ett så unikt och märkvärdigt skapande. Särskiljt från allt annat. Tror man det så har man definitivt drabbats av hybris.

Nej man skall inte stjäla. Håller fullständigt med. Men man skall inte vara så girig att man motverkar mänsklighetens utveckling heller. Det måste ändå vara huvudsyftet med vår utveckling och det håll vi borde färdas mot. Allt annat är att ta död på den civilisation vi har idag.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.