Categories
Betraktelser & Berättelse

Soffan

Torsdag. Städning. Tråkiga saker löser man enklast med att göra rutiner av dom. Och tråkiga saker har ofta en tendens att vara jobbigare när man tänker på dom än när man gör dom. Som städning. Med musik i öronen brukar det gå alldeles utmärkt. Ja, sen skall man ju definitivt inte tänka på hur mycket kod man inte hinner med att koda under den tid man springer omkring med dammsugare och mopp.

Den som inte gillar det hela är gammelkatten. Hon flyr så fort dammsugare plockas fram. Oftast innan. Den där vrålande maskinen är definitivt inte en av hennes kamrater.

Interaktiva Institutet i Stockholm skissade på ett projekt under 2000-talet där man kastade ut ett gäng tennisbollar på golvet när man ville städa. Sen for dom där omkring medans man själv gjorde annat. När man kom hem var det städat och fint. Då plockade man av höljena på de där bollarna och stoppade dom i tvättmaskinen för rengöring. La bollarna till en trådlös laddare. Smidigt.

Dom skissade också på en tvättmaskin för små lägenheter. Var gör man av den när utrymmena är minimala. Jo såklart. Man bygger in den i toalettdörren. Smart.

Bäst blir saker när det är många kockar. Det gäller spånarstadiet bara dock. De vilda idéernas forum. Sen när saker skall realiseras krävs bara några få tålamodiga snubbar. Helt olika varandra i mentalitet och med risk för allvarlig härdsmälta om de någonsin möter varandra. Några få personlighetstyper har båda dom här typerna i sig. Schizofreni såklart och de är inte helt lätta att jobba med de människorna.

Fast städning. Visst skulle man kunna vara utan. Här på kontoret är sysslan verkligen minimerad. Tyvärr. Måste bättra mig där. Men annars har jag haft en dag i veckan avsatt för just den aktiviteten. Som student alltid fredag. Först städa – sen fest var devisen. Det var bara det att jag var så tråkig att jag pluggade istället. Suck.

Fast jag gissar att snart har vi väl maskiner som gör det där åt oss också. Robotdammsugare är väl bara början. Men tänk så mycket tid kvinnor använde till tvätt förr i tiden. Nu klarar man av det där på en förmiddag, där själva jobbet mest består i att plocka i och ur plagg i en maskin. Max tjugo minuter som går till spillo.Borträknat vika och stryka då. Områden att bearbeta (läs minimera) för forskningen.

En vecka som börjar gå mot sitt slut också. Man känner det. Tid som rinner iväg. Försvinner. Man försöker desperat hänga sig kvar i flödet. För att på fredagskväll kunna säga att man gjort något också den här veckan. Men om sanningen skall fram så har jag mest frusit under hela veckan. Japp. Fast det varit positiva temperaturer både inne och ute. Den där fryslorten inom mig har jag fått för mina synders skull. Måste nog också leva med. Eller flytta till Egypten och svettas och svära på arabiska. Jo Jo alkoholfritt.

Men städning var det alltså. Kommer på att Hulken inte fått frukost heller. Måste alltså angripa den detaljen först. För så är det med städning och andra “tråkiga” sysslor att innan man kommer till skott hittar man alltid på mycket annat som MÅSTE fixas innan. Kanske skulle man börja dagen med att sträcka ut sig på soffan en stund…

Lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.