Categories
Betraktelser & Berättelse

En toalettpappershållare och annat

landscape photography of mountains covered in snow
Photo by eberhard grossgasteiger on Pexels.com

Utflykt. Hudiksvall på fredagen. En heldag. Jag gillar Hudiksvall. En småstad när den är som bäst. Hälsinglands huvudstad. Nästan alltid när man är hit så är det sjukvård. Idag också. Men vi passar på med annat. Det finns ärenden att uträtta.

Men en semla på Biltema först. Det finns tid att fördriva innan stadens butiker och serviceinrättningar öppnar. Biltema öppnar tidigt. Jo Dackås konditori är kanske ett bättre val. Men på Biltema femtio spänn för kaffe och semla med två bullar på köpet. Det fungerar. Semlorna är dessutom väldigt bra här. Kaffet också. Bullarna… nåja. Trash vi som sitter där och fikar och äter korv med bröd. OK det med. Jag saknar uppnäsa.

Fast vi har en lista att följa. Toalettpappershållare. Underlägg till odlingarna. Fågelmat. Såddjord. Vin. Osv osv. De där listorna tar oss ända fam till lunchen och Sushin. Det här är första gången på många år när man inte behövt tänka efter vad man måste spara in på i annat om man nu vill äta ute. Det finns plats för båda. Sicken lyx. Bra sushi dessutom.

Sen, som mätt, är det bara att fylla sjuhundra spänn i tanken. Köpa en varsin krämig cappuccino på OKQ8 som överträffar det mesta i den vägen, och fara hemåt. En fredag som går. Samlar på mig lite intryck från en värld som kanske är på riktigt. Behöver det.

Sen helgen. Blir mest vila. Fast Vasaloppssöndag idag. Vi följer såklart. Tradition. Skulle aldrig åka själv. Behovet saknas. Meningen med det ocskå. Men kanske stå där i målfållan ett år. Heja, heja. Nästa år? Hur många gånger har vi sagt eller tänkt så. Det slutar alltid med soffan. För mycket folk. Så in i helvete mycket folk där under den här helgen. “Vi skall fram först” människor hela bunten.

Men härifrån finns då hoppet. Har man klarat av Vasaloppssöndagen så är det nästan sommar. Eller åtminstone kan man väl dubba den här dan som inledningen på våren. Ja, så är det. Fåglarna sjunger. Dagsmeja. Solen skiner. Världen vaknar. Skoterträff i byn.

En helt vanlig helg alltså. Nu sitter man här och jobbar. Men Putin’s arméer förstör och mördar. Människor flyr och dör. Egentligen vill man bara skicka tusen raketer med Putins namn på österut. Utrota. Nej inte ett folk. Utrota en diktator och hans anhang med som till synes drivs av en vilja att göra världen till en sämre plats. Makten. Den har alltid korrumperat människan. Friheten däremot, lyfter och får folk att växa. Somliga kan inte ta det. Blir rädda. Måste förstöra. Ingen vet ännu hur det här kommer att utveckla sig.

Men man lever alltså i två världar. Bubblan och den riktiga världen. Bubblan behöver man för att orka leva. Men viktigt att ta sig ut ur den ibland också. Inse att världen är mer än det egna jaget. Att man kanske måste agera. Göra det också om det behövs.

Men idag. En fri man. Musik och kodande.

Lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.