Categories
Betraktelser & Berättelse

Goliats

black mattress in front of a large window behind a mountain
Photo by Patryk Kamenczak on Pexels.com

Ganska ofta. Kommentarerna. Råden. Jag fick en idag. Ja och vanligtvis sägs de i all välmeningen. Dom refererar alltid till dom där stora. Säger att det är ingen ide att tänka själv. Dom stora löser ju det där. IBM. Google. Apple… Ja ni vet vilka de är. SMARTA stavas de. Varje gång tänker jag på en sal i Stockholm under forntiden med ungefär tvåtusen personer (med gräddan av IT folk i Sverige) som skrattade ut en man som frågade om inte tcp/ip hade en framtid. Eller en annan på regeringskansliet under ett möte som tyckte att man nog skulle satsa på att utveckla en ny bättre ordbehandlare. Vi andra såg bara Wordperfects stora dominans och flinade. Omöjligt! tänkte vi nog allesammans. Utom dom där personerna då. Dom som får alla mina medaljer. Varje dag. Integritet.

Sen slår det en såklart att alla de där stora har kommit ur just det där. Att slå mot det etablerade trotts att de varit små och haft idiotiska idéer. De har tänkt själv och annorlunda. Smarta blir saker bara när de blir etablerade. Dvs när massorna accepterat och tycker samma sak.

Sist då, finns det såklart säkert miljoner män och kvinnor som jag då. Som sitter där med sin ide. Tror på den. Får de där råden. Men som aldrig kommer att få något erkännande i någon endaste form för det. Därför att det är svårt att lyckas, höras, gå igenom bruset. Ja alla idéer är inte bra heller. Såklart. Men för mig (för de andra också tror jag) är det ändå rätt väg den här jag vandrar. Jag kan helt enkelt inte leva med mig själv sittande där en dag och undra vad som hänt om jag följt den här vägen… då… där… men aldrig gjorde det.

2 replies on “Goliats”

Jo, det där har man funderat på många gånger. Någonstans bakom Google, IBM och de andra finns någon gång en briljant idé. Någon som vågar. Men när de sedan blivit stora gäller helt andra regler. Alltså om du, jag eller någon annan presenterat en produkt lika dålig som till exempel många av Googles eller de andras är idag så hade alla andra med rätta skrattat åt oss. Men för Google och de andra gudarna gäller helt andra regler…

Sant där. Tröghetslagar verkar också i övriga livet. En snäll person kan klara sig undan med ett antal dåliga saker innan han/hon anses vara en icke snäll person. Ersätt “snäll” med “dum”, “smart” and whatever. Gäller nog företag med. Och arméer. Politiker. De flesta av oss följer ganska långt innan vi säger “men vänta nu…”

Lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.