Categories
Betraktelser & Berättelse

Så blev det lite släpp idag också. Mer kan jag inte göra än så. Mina releaser brukar för det mesta gå småspringa ganska obemärkt förbi världens ögon, lite som jag själv håller de sig gärna lite i skymundan. Kanske lika bra det. Det finns en njutning i att skapa ändå. Det tog år att fatta det och att vara nöjd över det.

Men här och nu är min vecka slut. Imorgon en fullständigt utmärkt låtsasarbetsdag men jag har annat för mig. Som det är. På söndagkväll är man förhoppningsvis tillbaks i låtsasarbetsstolen igen som en piggare ocool gubbe än som det känns just nu.

Under dagen mognade en tanke fram. Jag skall nog kasta bort några år av mitt arbete. Ner i soptunnan med det bara. Det är i högsta grad “Kill Your Darlings”. Enklare är ofta bättre. Så mer MQTT lär det bli framöver. Det är ändå en standard numera. Hur det blev det, ja… KISS är ledstjärnan hur som helst. Keep It Simple Stupid. Men det är inte alltid så enkelt som det låter att hålla sig till ledstjärnor. “Det är mycket på ett spett” om man börjar ägna sig åt sådana på allvar. Trots det ser ett spett ganska enkelt ut vid första anblicken. Alltså som det mesta. Gäller för övrigt också människor. Man skall aldrig dra för snabba slutsatser om dom heller.

Men nu sovdags. Ja läsdags. En utmärkt vecka i koncentrationens tecken har det varit.

6 replies on “Så”

Man skall döda sina darlings med försiktighet tycker jag.

På jobbet valde vi för många år sedan MQTT som huvudspår. Anledningen var inte minst att det var enkelt och snabbt att komma igång med. Saker som fortfarande gäller. En period debatterades detta val mycket, både internt och externt. “Alla” som gjorde rätt körde XMPP. På möten, konferenser och annat höjde kostymerna på ögonbrynen då man nämnde MQTT. De hade gått på all FUD om MQTT som spreds från XMPP-lägren. Även internt fanns påtryckningar. Vi stod dock på oss vilket vi är glada för idag när det blåser åt vårt håll.

Jag skapade ett mantra som jag använt många gånger sedan dess i olika sammanhang. “Om man hela tiden vänder och springer efter det som för tillfället är hett så kommer man aldrig att komma först, utan man kommer alltid att jaga”. Ett att sak att säga det är att man inte skall döda sina darlings om man fortfarande tror på dem vilket ju är helt logiskt. Det viktiga är varför en darling blev en darling. Hittar man en ny darling som är bättre av rätt anledningar så blir dödandet av sitt ex lättare och mer försvarbart.

En annan notering kring denna ständiga debatt. Det har pratats i decennium om olika kommunikationsprotokoll för IoT. Finns väldigt många. Men debatten enligt mig är helt fel. Att växla mellan dem är inte så himla svårt. Debatten borde inte gälla hur vi skall prata utan vad vi skall prata om. Jag menar att även om vi har kontakt mellan två system så betyder det ju inte att dessa två system kan utbyta data. De förstår ju inte varandra. Om jag tar kontakt med en Japan så spelar det ingen roll om vi pratar över telefon, skype, satellit, eller vad det nu kan vara. Vi kommer inte förstå varandra om vi inte pratar samma språk.

Oj, blev nästan ett eget blogginlägg….

Just det där med att prata med varandra på ett gemensamt språk är ju just det VSCP löser. Ett mätvärde (eller kommando eller) kommer att vara känt både till värde och ursprung oavsett vem som skickar det eller hur det skickas. MQTT är bara ett transportprotokoll i mängden men är klassat som en “IoT lösning” ja till och med en IoT standard och javisst det är enkelt att använda men det är långt ifrån den lösning som skulle behövas och som måste vara starkt typad som vilket annat språk som helst där de som kommunicerar måste förstå varandra. Men MQTT har den stora fördelen att många använder och det finns mycket verktyg och programvara. Det är lite som när PC’n kom. Den tekniskt bästa lösningen kanske inte vann men det blir bra nog eftersom många jobbar åt samma håll. Linux är ett bra exempel på det.

För mig är XMPP bara en dimma borta i fjärran.

Det största problemet med de som presenterar lösningar är att alla ser IoT enheter som resursstarka enheter som som minst kan prata tcp/ip. Men så ser ju inte den riktiga världen ut. Den absoluta majoriteten av IoT enheter har inte dom resurserna men behöver ändå kommunicera med varandra och världen. Man måste alltså ta hänsyn till det först och främst om man presenterar en IoT lösning. Tycker jag då.

Trodde uppriktigt vi skulle ha kommit mycket längre i det här idag. Att man kunde kasta allt (ja och jag hade gjort det gärna) och hoppat på det tåg som de flesta löste biljett på. Men det mesta som dyker upp är bara nya JSON strukturer skickade över tcp/ip utan speciellt mycket (läss noll, NOLL, NOLL) tänkande bakom.

Men det är som det är.

Jag tycker nog man alltid skall kasta ut sina älsklingar. Om de inte går att försvara. Men det skall såklart finnas en bra anledning att gå en annan väg också. Att bara kasta sig på det senaste, som medierna, med sin skara av följare, gärna gör, håller jag med om är inte rätt väg att gå. Det tyder bara på en osäkerhet hos en själv. Byter man riktning bör den fylla ett syfte, inte bara vara “bättre” för att någon påstår det eller för att den är det senaste nya.

Det svider alltid lite att kasta det som man lagt ner många timmar på såklart. Men det får aldrig hindra en om saker står i vägen för målet. Syftet med allt jobb är ändå att ta sig dir och fram till det.

Jag tror som vanligt att vi menar exakt samma sak. Var du glad att XMPP är en dimma :-).

Angående enheters kraftfullhet så håller jag med dig till viss det. Många tror att de är starka men inte alla. Till exempel inom LoRa så förväntas inte det utan en gateway och en nätverksserver löser den biten. Men jag förstår vad du menar.

Att vi borde kommit längre? ABSOLUT. Nästan så man skäms. Vi har hållit på med detta i över 20 år (du säkert ännu längre) och är inte klara än. Det är ju tamesjutton pinsamt.

Jag är en av dem som skapat ännu ett json-format över (insert transportprotokoll here). Kanske kan det ses som utan att tänka men det är tvärt om. Json-formatet är sjukt enkel. Tidsstämpel, värde (float) och ett optional msg-fält (string). Sedan har varje paket ett topic (MQTT). Extremt enkelt. Sedan jobbar vi med en plattform som håller godtyckliga metadata för varje objekt i vilket man kan stoppa in vad som helst. Fungerar för vad som helst. Det enda som blir krystat är sammansatta värden, som puls, position, hastiget, mm. Men vi löser det genom att använda msg-fältet.

Och när man skall kasta ut sina älsklingar så menar vi samma sak, men du beskriver det bättre. 🙂

Trevlig helg, hoppas du får dig en fin Whisky!

Jo jag tror vi förstår varandra.

Håller fullständigt med om både JSON paketeringens fördelar och MQTT’s enkelhet (kunde vara XML och något annat också men vad spelar ingen roll). Rör mig därför också i den riktningen. Men problemet är innehållet i JSON objekten. Utvecklare 1 har sitt, utvecklare 2 har sitt, …. utvecklare n har sitt. Fullständigt omöjligt att uppnå interoperabilitet. Några enkla regler och vips så skulle dina JSON object vara förståeliga i min värld och viceversa plus med fördelen av den frihet som du beskriver. Men ser inga seriösa försök från någon i den riktningen. Japp skäms.

Tycker nog man ser samma utveckling på Lora etc. Det skicka en jävla massa magiska vilda västern siffror över olika kanaler…

Ingen virre här tyvärr. Du får ta en åt mig. Pimplar kaffe och käkar mandarin Inte så pjåkigt det heller.

Ja LoRa är en värld för sig där varenda sensor har sitt eget språk. Vansinne.

Haha, får ta en åt dig också. 😀

Ha det gott nu bäste Marcus. Skulle kunna ha sådan här diskussioner med dig varje dag. Där finns den negativa sidan med att sitta själv. Kul. Tack!

Lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.