Categories
programming

Gamla synder

Fick ett mail

Hi, 
Nearly 20 years ago I wrote some software for a friend which utilised the encryption Active X control EsDES. It appears to have come from eurosource.se.  Is that something you know about?! I am attempting to update the software I wrote for him. I am using VB6 to view the code and recompile the result in the hope that it will run on Windows 10. Would you be able to provide a copy of the relevant OCX file?  Many thanks, xxxxxxxxxxx

Och det är klart att koden finns kvar. Det ser Sourceforge till.

Visual Basic var en ganska spännande konstruktion. Den kom när det tog två dagar att ens få upp minimal körbar kod konstruerad med Microsoft Windows SDK (som jag f.ö. var bland dom första som köpte här i landet). Så man kunde komma igång och utveckla alltså. Så presenterades Visual Basic. Jag minns att man visade den på Berns i Stockholm. Ett enkelt ritprogram skapades på några minuter. Alla reste sig upp och applåderade. Det var stort. En milstolpe.

Till Visual Basic hade Microsoft gjort det möjligt att addera tillläggsprogram som kallades VBX’er. Jag tror man inte förväntade sig det intresse dessa skulle tilldra sig. Det var objektorientering på riktigt. Men var nog en sådan där vänsterhandsgrej som någon la in och ingen på M$ egentligen brydde sig särskilt mycket om. En marknaden växte upp och den exploderade. Det började lukta pengar. Så vad för Microsoft då?

Jo man hittar på ett nytt format OCX. Krångligt, Dåligt. Kasst. Ger sig sen in på marknaden själv. Allt dör en ganska snabb död. Ett misstag som Microsoft säkert ångrar bittert.

En av de där vbx/ocx företagen var alltså eurosurce och jag. Fast det där var alltså förr det.

Lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.