Categories
Betraktelser & Berättelse Swedish

Vinyl och Jesus.

jesus

vinyl-record

Det är med vinylskivor som med Jesus. Jesus pratar om kärleken och Gud men människorna glömmer såklart allt det där pratet om kärlek och hyllar Jesus och hans mamma och lite annat folk runt omkring honom istället. Skapar avgudar i form av symbolen Jesus på Korset som man kallar konstverk och som går att äga trotts att den förkunnare dom hyllar tydligt är emot sådan dyrkan. Samma sak med vinylskivorna alltså. Folket gillar helt enkelt fysiska saker. De har definitivt prioritet över kärlek i Jesu-fallet och själva musiken i vinylfallet. Det ger ju liksom ingen status att gå runt att älska alla eller att ha enkla toner som ingen utanför kan beundra snurrande där i huvudet.

Förpackningen är otroligt viktig för oss tydligen. Oftast viktigare än innehållet. Jodå jag förstår det konstnärliga både i en Jesus avgudabild, ja eller staty då, och ett välgjort skivkonvolut. Men om det är så att det verkligen är just det vi är intresserade av så finns det massor av konst att se och känna på utanför religions- och musikindustrin. Popkonsten lever väl fortfarande och det finns ännu mer att hitta i den världen om man nu njuter av just det.

Kvalitet (/sprak) säger vissa (/sprak). Värmen (/sprak) i ljudet (brum). Jo, jo. Det analogas (/sprak) förträfflighet över (/sprak) det digitala. Ja det kan vara så under optimala förhållanden och med ett tränat öra. Men bara ett fåtal som hävdar detta har verkligen den utrustning som gör det här möjligt att höra skillnad och ännu färre det tränade örat. En effekt som försämrade ljudet skulle ge samma varma (brum) vackra (/sprak) ljud (/sprak). Se där en pryl som gå att inhandla dessutom. Man blir säkert ännu lyckligare om man har två. Eller om den har ett rör i sig.

Men prylar är väl såklart som nallar för vuxna. Tröst i en trist vardag där man tar emot skiten och inte vågar göra det där man egentligen vill. Musiker skulle man kunna tro var befriade från mycket av det här. Det handlar ju trotts allt om något så pass ickemateriellt som musik, Men det finns ingen bransch där en gitarr med anor eller antalet gitarrer, effektpedaler, mickar, plektrum som x använt, eller vad det nu är har så stor betydelse. Man blir också chockad över alla “jag har träffat y eller spelat med z”. Som om det skulle förändra den egna musikprestationen liksom. Har du skakat hand med Bob Dylan så är du än bättre musiker än om du inte har det liksom.

Jag bryr mig inte så mycket om Jesus ärligt talat. Hatar inte så mycket heller och det är väl mer åt kärlekshållet än inte anta jag så hans grundbudskap tycker jag fungerar även om en personlig Gud för mig är rent nonsens. Tonerna finns där dom också. Jag slänger skivorna (eller ger bort dom) när jag har samplat av musiken. Några har jag kvar som kompisar spelat in. Vore ju taskigt att kasta dom. Men sånt där kan man bara göra som o-cool gubbe från Los. Ni coola bör nog låta bli sådana experiment och handla vidare. En gång o-cool alltid o-cool sörru!

Lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.