Categories
Betraktelser & Berättelse Status från tomten

Statusrapport 22 från tomten

pulka

Flyttad till https://www.tomtensdagbok.se

Hej tomten här,

Sitter här och testar lite julmat. Jodå köttbullarna är fina. Jättegoda. Julskinkorna och prinskorven likaså. Julmusten hade fina bubblor i år. Extra fina skulle man nog till och med kunna säga. Smakar bra. Julosten. Mmmmmmmmmmm… Oj vad jag gillar julost. I år har dom grävt fram fina exemplar. Sen sillen. Jag är inte så förtjust i sill. Men man måste ju provsmaka och den smakar som annars om åren. Äckligt om du frågar mig, men somliga gillar den ju. Konstiga personer. Godiset smakar också gott. Men det brukar det ju alltid göra. Kan nog sätta godkänt på allt i år också så att sakerna kan skeppas ut till alla som vanligt. Och tomtegröten. Åhhhh så gott. Klart godkänd i år också. Men det var test såklart. En liten köttbulle, här en liten bit av något annat där. Nu blir det inget förrän på det stora julbordet på julafton när alla kommer. Alla kommer verkligen i år. Till och med riddarna kring det runda border och druiderna kommer. Det skall bli riktigt kul.

Sill förresten. Inte dom som simmar i havet. Nej dom simmar där och busar med valarna som vanligt. Nej jag tänker på sill som finns i burk. Det finns ju dom som tror det är samma sak. Alltså att man tar dom där fiskarna som busar med valarna i havet och lägger dom i en burk. Men nej så går det ju inte till. Vi samlar nämligen ihop alla disktrasor. När dom har använts ett tag så blir dom lite sladdriga sådär och innehåller en massa goda matrester från en månad i köket. Då när mamma eller pappa kastar den så hugger vi den och tar dom till sillfabriken. Vi har en speciellt tomtenisse grupp som samlar ihop dom under hela året. Sen färgar vi dom vita. Klipper dom i lagom stora remsor. Blandar med lite lök, ättika och lite andra soppor. Ingen märker någonsin någon skillnad. Alla säger “å vad sillen är god i år” igen. Och det är den ju såklart. Disktrasor blir väldigt goda inlagda i ättika. Men tala inte om för dom vuxna snälla. Det är bäst att dom tror det är sillar där i burkarna. Vi som vet – och dom riktiga sillarna – kan fnissa lite åt dom när dom sitter där och äter gamla disktrasor.

Vi tillverkar faktiskt rökt lax ungefär samma sätt men då är det ju skurtrasor och lite annat inblandat. Sen skall dom ju ligga i en skorsten någonstans så att dom får den där lite rödrosa färgen. Hittar du en skurtrasa i skorstenen så vet du att det är laxnissarna som är i farten. Men dom blir goda dom också. Lovar. Smakar delikat. I alla fall om man tror det är lax.

Vi är egentligen klara med allt nu och fabrikerna stänger igen en efter en. Tänk att vi hunnit ändå fast än det krånglat så mycket. En och annan magisk extratimme har vi ju stoppat in men inte så många. Det är egentligen bara dataspelsfabriken som går för fullt ännu. Det är så många som önskat dataspel i år. Dom sprutar ur sig dataspelslådor med det ena spelet efter det andra. Massor med roliga saker må ni tro. Nördnissarna har suttit och programmerat hela nätterna under sommaren. Alltså nördnissarna är lite speciella. Kryper omkring där bland datorer och sladdar och trycker på tangentborden hela dagarna och nätterna. Kan det vara kul det? Ibland måste vi släpa ut dom i skogen så att dom får höra på lite riktiga pip också. Från fåglar alltså. Inte bara från datorer. Det är då dom brukar ha fyrkantiga ögon. Ja det är säkert. Deras ögon är inte längre runda. Efter att ha titta på dataskärmarna för länge så har dom blivit helt fyrkantiga. Vi brukar tvinga dom att vara ute i skogen tills ögonen blir runda igen och dom börjar tycka det är skönt att vara där. Då kan dom få återvända igen till sina älskade datamaskiner och då rusar dom in minsann och sätter sig där och knappar och grejar igen. Jag förstår inte ett dugg vad dom gör men roliga spel verkar det komma ut ur andra änden liksom. Själva spelar dom ju aldrig spel bara tillverkar dom. Nördnissarna är inte lätta att förstår sig på.

Senare ikväll när solne gått ned har vi pulkatävlingen på storberget. Nissarna mot trollen. Det brukar vara en riktig fartfylld tävling. Den som vinner får sätta upp stjärnan i toppen av granen på julfesten. Det är en tävling bara för dom som vågar. Men det gör nästan alla. För fort går det. Det hela går till så att alla sätter sig på en varsin bakplåt där längst upp på skogens högsta berg sen far man utför mellan träden. Det är brant och det går alltså fort. Väldigt fort. Swisch säger det bara om man står och tittar och sen far ett troll eller en nisse förbi med en väldig fart. Eller en tomtemor för den delen. Hon är alltid med. Har vunnit några gånger den våghalsen. Själv vågar jag inte. Det går alldeles för fort för mig. Den som tar sig i mål först längst där nere har vunnit. Många kör rakt in i träden så att det tjongar. Men alla nissar har hjälm på sig såklart så dom gör sig inte illa. Trollen är så tjockskalliga att dom inte behöver vara oroliga för att skada sig. Hjälm behöver dom inte. Dom skakar bara lite på sig och åker vidare. Dom tycker det är kul att köra in i träden i full fart så ibland gör dom det faktiskt på flit. Troll är sådana. Tjockskalliga och underliga. Men ibland vinner trollen också. Det brukar faktiskt vara ungefär jämt med segrar mellan trollen och nissarna. Att sätta upp toppstjärnan är en stor ära det vet alla.

Turligt nog är toppstjärnan av silver annars skulle väl trollen ha tagit hem den till skattkammaren direkt. Nog för att dom gillar silver också men inte lika mycket. Så julstjärnan får vi ha i fred. Så det är väldigt allvarligt allt det här. Det tränas och testas i månader före där på storberget. Trollen kan ju bara testa på natten såklart. Testar dom på dan så blir dom ju till sten. Men egentligen är det rätt bra för då har nissarna berget för sig själv under dagarna. Man ser dom där så fort dom inte arbetar. Tomtemor är med då och då. I år säger hon att hon tänker vinna i år. Hon har fixat en superduper bakplåt som är trimmad på alla sätt som hon har kunnat komma på. Och nog ser den ut att gå fort. Hade det varit tillåtet så hade hon säkert monterat en stor brummande motor på den också. Turligt nog så är det inte det. I fjol gjorde hennes bakplåt ett sådant skutt att besättningen på ett flygplan var tvungen att rapportera att dom sett en tomte på en bakplåt flyga förbi. Men turligt nog var det ingen som trodde på dom. Jag hejar såklart på tomtemor jag. Jättarna hade velat vara med. Dom är på lite bättre humör nu. Men vi hittade inte så stora bakplåtar så att dom kunde få plats. Det får vi ordna till nästa år. Klart att jättarna skall få vara med. Nu fick dom bli domare i år i stället.

Nu skall jag prata lite med renarna. Se till att dom är redo för julafton. Några av dom sa att dom hade ont i magen igår och så kan vi ju inte ha det. Dom får äta lite droidsoppa så dom får ordning på det där. Tomtesläden är skinande blank och klar. Ni må tror att den är fin. Provsatt den igår och den är fin att sitta i, i år som vanligt. Vi är redo.

Pelle har vält granen hos Larssons. Kulorna rullade ut över hela vardagsrummet. Skärpning Pelle. Men katter vet väl inte så noga. En del av er har hittat julklappar. Nä nä inget skakande! Eller ännu värre inget tjuvkikande. Ni får allt hålla er några dagar till. Ät upp maten. Lägg er i tid. Ha mössa och vantar på. Det är nära nu.

-2.2 grader under snön (sorkarna har en egen pulkabacke i ett dike.). -6.9 i luften (det snöar lite fint och det är äkta julstämning nu). God jul.

Gamla statusrapporter finns här
http://www.eurosource.se/akhe/wordpress/?cat=17

Lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.