Categories
Betraktelser & Berättelse Status från tomten

Statusrapport 19 från tomten.

paricutin_utbrott

Flyttad till https://www.tomtensdagbok.se

Hej tomten här,

Har träningsvärk i både armar, ben och rygg idag efter att ha skottat skumtomtar hela dan och större delen av kvällen igår. Dom är ju inte tunga skumtomtarna men dom var många å andra sidan. Men nu är nästan alla uppskottade och upplockade. Det ligger någon och dräller här och var men smånissar, stornissar, djuren och jag plockar i oss av dom som finns kvar och stoppar dom i munnen (mums), så jag är säker på att dom kommer att försvinna också. Ganska snabbt dessutom. Egentligen skall vi ju inte hålla på och äta godis under veckorna men nu var det ju en speciell situation. Vi kan ju inte bara låta dom ligga där till ingen nytta. Skumtomtar passar bäst i munnen på någon som tycker om just skumtomtar. Tugg, tugg, svälj, mmmmm liksom.

Det har inte varit några nya explosioner i alla fall. Det är himla bra tycker vi alla. Dom här sista veckorna för jul har verkligen varit krångliga och nu får det faktiskt vara nog med krångel.

Valarna levererade massor med räkor idag. Eller det alla tror är räkor. Nu skall ni få reda på en hemlighet igen. Det är ganska många år sedan som en grupp räkor rapporterade att dom ville prata med mig. Så fast än det var i smällkalla vintern så fick jag sätta på mig badbyxorna och dyka ner där bland isflaken med snorkel och cyklopöga och så naturligtvis med min fina gröna badring. Räkorna var ledsna för att dom fångades och sen blev uppätna. Blev ju liksom ingen jul med tid att äta julgröt för dom på det viset. Jag menar det är ju inget kul att bli uppäten heller liksom. Så dom hade kommit på en plan sa dom. Dom kunde nämligen tillverka en grej som såg ut som en räka. Grejen gjorde dom av sjötång som växte på ett djupt ställe ute i havet. Det fina var att den faktiskt smakade som en räka också. Så det året bestämde vi att räkorna fick tillverka sådan på försök till julen. Det räddade ju livet på dom dessutom. Och vet ni vad. Ingen märkte någon skillnad. Sen dess har dom fått börja tillverka lax och lutfisk också på samma sätt. Hittills har ingen märkt någon skillnad och jag tror ingen kommer att göra det heller. I alla fall om ingen skvallrar. Lova på heder och samvete att inte göra det. Lova! Men fnissa gärna lite åt vår lilla bluff nästa gång du ser en räka. Och varför inte smaka på den. Jag lovar dom, smakar precis som räkor. Fniss. Fniss.

Alla julljus har också fraktats hit idag. Dom snälla älgarna tog hand om dom transporterna också. Vi har röda och vita ljus i alla möjliga storlekar och former. Ljus tillverkar vi i två olika vulkaner som finns på två öar ute i Stilla Havet. En som det blir röda ljus i och en som det blir vita ljus i. Vi har ett gäng snabba ödlor på varje ö som stöper ljus för fulla muggar på båda ställena. Dom binder bara en veke på sin svans och sen springer dom ner till vulkanen och doppar den (veken alltså – inte svansen) några gånger i det varma flytande brinnande som finns längst ner i vulkanen och vips så har man ett ljus. När det är klart så springer dom upp med det och lägger det i lådor. Men det är ett hårt, varmt och farligt arbete. Det är väldigt, VÄLDIGT, varmt där i vulkanerna. Därför ser vi till att ödlorna har mycket god läsk som dom kan dricka så mycket dom vill av. Dom är speciellt förtjust i sockerdricka dom rackarna. Så det fraktar vi dit stora tankbåtar. Sen finns ju också risken att vulkanerna vaknar på riktigt. Just nu sover dom ju bara lite oroligt sådär. Snarkar och bubblar. Vaknar dom så gäller det att snabbt ta sig därifrån. För då börjar dom spruta eld och kasta ut det där flytande, lava tror jag det heter, överallt. Hett. Bränns. Inget man vill få på sig. Men ödlorna kan simma och både delfiner och valar har lovat att hjälpa dom om vulkanerna skulle börja morra eller bli aktiva som man säger. Då får dom komma hit till tomteskogen, äta gröt, dricka sockerdricka och vila upp sig. Ja det gör dom nog förresten nu när dom ändå är klara. Dom vill väl vara med på det stora julbordet hoppas jag.

Annars rullar allt på som det skall. Alla verkar hålla julefriden utom en del människor som har glömt bort det magiska. Alla som kan trolla har också börjat plocka fram sina mest magiska trollformler och tester dom lite nu inför årets näst magiska dag och natt. Midsommar är nämligen mer magisk. Då använder vi oss av ännu kraftigare magi. Men julen ligger inte långt efter. Dan före julafton samlas vi allihop och sen trollar vi fram den magiska julen. Ja, sen är et ju dags för mig att hoppa på släden ganska snart efter det och börja dela ut julklappar till barn och vuxna runt om i världen. Ni må tro att renarna är tills sig nu. Det är ju liksom enda gången som dom kan flyga också. Nu skuttar dom mest omkring här på marken och äter hö. Hö gillar dom nämligen bäst av allt. Vi får höras imorgon igen.

Inga rapporter har kommit in om olydiga barn eller föräldrar. Jo det var visst en pappa Sven i Ljusdal som… nä förresten det var nog ingen fara.

-2.2 grader under snön (sorkarna spelar fortfarande fotboll). -5.1 i luften (nu blir det julkallt). God Jul!.

Gamla statusrapporter finns här
http://www.eurosource.se/akhe/wordpress/?cat=17

Lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.