Categories
Betraktelser & Berättelse

“Mer stålar”

Onsdag. Mörkare än såhär blir det inte. Jo det håller i sig ett tag mörkret. Det finns trögheter i ett vändande system. Men inte mörkare alltså. En dag värd att fira således.

Jag är trött. Vaknar alldeles för tidigt. Onödigt tidigt. Pratar lite med katterna som sover hela dagarna och därför mycket väl kan vara vakna den där tiden men dom tycker bara att jag borde nog ta och gå upp och fixa lite god mat åt dom istället för att ligga där och såsa och vänta på att telefonen ger ifrån sig morgonens väckningssignal. Men jag håller ut. Väntar in vakna-trudelutten. Men “gäsp” alltså.

Igår fick jag lära mig att en människa som går med aktivitetsstöd är en bättre människa än en människa som driver ett företag. Trodde sådant där hörde till tiden före tidigt åttiotal. När staten(s verk) och småföretagen var fiender. Man upplever sällan den där attityden längre när man har kontakt med myndigheter. Men igår alltså. Jag håller inte med såklart. Vem kan göra det? Var kommer pengarna ifrån? Borde det inte finnas kurser för offentligt anställda som redde ut sånt?

Fast jag hoppar och håller tyst.

Sätter på kaffe. Hur många är det som står där vid kaffemaskiner och bryggare den här tiden runt om i landet. Som mig, gäspande. Många lika trötta varje morgon. För mig är det ovanligt. Jag är ofta pigg som en lärka efter frukost. Sugen på att leva ett liv, en dag, ett projekt. Men idag, och några anda dagar, undantag alltså. Med kaffet då. Den här tiden. Det som gör hål i min mage. Surar till. Ja i alla fall om jag tar den traditionsenliga koppen vid lunch. Den jag säkert inte kommer att kunna hålla mig från idag heller. Tänk att en kaffekopp kan rendera så många ord. Ingenting är ibland allt. Men det är väl sådant mindfullness och liknande handlar om. Folk drar in pengar på att lära ut dylikt. Kanske skall jag satsa på kursen i att verkligen ta in det där med att dricka en kopp kaffe på morgonen. Nej förresten. “Bliv vid din läst”. Sa någon. Men det kan ligga något i det.

Men nu är jag alltså arbetslös utan ersättning. Är jag en börda för samhället då?

Ja och får jag ett arbete, vilket min arbetsförmedlare då inte tror, inte jag heller, så får jag behålla exakt noll kronor av den lön som det där arbetet i så fall skulle inbringa. För visst får man lön på en del arbeten? Dom pengarna skulle i så fall gå till företag som köper upp skulder som är avskrivna av de ursprungliga borgenärerna. Vanlig taxa är väl 2-10% av kapitalskulden när de köps. Intrum Justitia, Svea, Lindorff för att nämna några. Företag som är samhällets stöttepelare. De som bygger landet. Japp, bygger landet gör de genom att lägga en ränta på 30% på de där uppköpta skulderna. En del kallar det spekulationsekonomi. Andra affärer. Lagarna skyddar de som har pengarna hur som helst. Har det inte alltid varit så? Det är klart de som har stålar skall få mer stålar. Vem kan tycka annat?

Jodå, jag tycker det är viktigt att betala sina skulder. Också jag blev en gång i tiden livrädd när jag fick ett brev från inkasso. Men saker kan hända. Sjukdom, skilsmässor, konkurs för att nämna några. Det måste finnas vägar ut.  Skuldsanering är en sådan väg. Preskription (15 år är föreslaget) en annan. Men för företagare behövs mer. Där handlar det om så mycket pengar för samhället som går förlorade om den där företagaren inte kommer på banan igen. Det krävs en konkurshaverikommission. Som ställer en fråga. Går det på något sätt att få den här personen på banan igen?

“Varför det” säger du? Varför skall man särbehandla företagare?

Jo för att de anställer folk. De drar in skatt till en offentlig sektor. “Men det gör jag också” säger du den anställde, men var kommer de pengarna du betalar i skatt ifrån då? Tomten?

Att det där inte händer har antagligen att göra med det jag skrev om tidigare. Det finns en socialdemokratimpregnerad syn på (små)företag som skattesmitare. När det egentligen är precis tvärtom. Det är därifrån pengarna kommer. Fast nu när så många socialdemokrater byter sida så kanske det blir ändring på det där.

Edit: Vad som hände med texten i resten av det här inlägget vet jag inte. Upp på någon server kom den i alla fall inte. Tror det var det bästa jag någonsin skrivit såklart… 😉

Lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.