Categories
Betraktelser & Berättelse

Avslöjad

screenshot-from-2016-11-17-230502

Ganska harmlösa diagram ovan. Temperaturen i en frys, på en kompressor, i köket och en graf över om kompressorn på frysen är på. Hela Internet är fullt av sådant här idag. Och vi kommer alla snart dela med oss beredvilligt av sådan här information. Oftast också utan minsta aning om vad vi delar med oss. De flesta av oss gör det förresten redan med våra uppkopplade elmätare.

Harmlöst här kanske man kan tycka. Men det går alltid att få ut information. Här ser man tydligt att dörren på frysen har öppnats vid tolvtiden. Köttbullarna har plockats ut och lunchen skall tillagas och serveras. Är man ute efter att besöka ett hus som är tomt så kan just det vara värdefull information.

Genom att samköra information och använda sofistikerade algoritmer så kan man hitta massor av information i harmlös data. Tycker man som jag att det är förenat med olustkänslor när man sökt på en reservdel till bilen eller efter en bok och sedan möts överallt av annonser om just den boken eller bildelen, ja då blir ju inte det här roligare heller.

Kanske skall inte all data så lättvindligt fara ut molnet? I alla fall inte till Google och de andra “betraktarna” av våra liv.

Nu tänker jag lägga mig och sova på saken. En systemprogrammerare som sitter och kodar Javascript blir lätt frustrerad. Jo jag lovar.  Men håll med om att något håller det ändå på att bli av mina hobbyansträngningar…

screenshot-from-2016-11-17-232150

 

Lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.