Categories
Betraktelser & Berättelse

OM man tänker

The_Thinker,_Auguste_Rodin

Vaknar med lungor som värker. I alla fall den högra. Standard förkylningssymptom för mig. De tidigare gångerna har jag överlevt, vi hoppas således på det också denna gång. Tar en Alvedon som napp liksom.

Österut som gäller idag. Jonas och Rebecka skall tillbaks till lärdomsstaden, K och jag skall månadsbunkra. Man får passa på helt enkelt. Utan den turen varje månad hade det varit svårt att bo kvar här ute. Det handlar om pengar och tillgång på varor. Ja och så få fika på lokal en gång i månaden. En eftergift till det lyxiga.

Som vanligt när man skall iväg någonstans så hamnar jag i vänta-läge. Sitter där mest och väntar på att få komma iväg. Det finns såklart saker man skulle kunna gjort. Men i de där lägena blir de helt enkelt inte gjorda. En dålig egenskap. Jag vet. Men jag orkar inte jobba bort den. För i egentlig mening spelar den ingen roll alls. Jag har kommit fram till att man inte alltid måste vara effektiviteten själv. Man får slappa ibland. Bara sitta där utan syfte eller mening. Utan att för den skull ha det minsta dåliga samvetret för att man inget gör.

Så för att få tid att gå skriver jag blogg. Svamlar.  Egentligen häpnar jag när jag skriver det där “för att få tid att gå”. Jag har aldrig i hela mitt liv haft sådan tid. Det har alltid funnits för lite tid, för mycket jag vill göra, för få timmar på dygnet. Vad är det som händer?

Livet.

Brist på liv…

Eller nått!

Man borde somna och sova en stund. Ja och visst är jag trött. Varför tog jag inte en sovmorgon istället? Men det är den där djävulen som sitter på höger axel som får mig att kliva upp klockan sju också när det inte behöver gås upp klockan sju. En dålig egenskap till. Att inte sova när man behöver sova. Sova bör man annars…

Jag är en påse med dåliga egenskaper.

Tur att alla andra är bra. Att dom inte har det. En påse fylld med dåliga egenskaper alltså.

Det är ju så man tänker. OM man tänker.

De flesta tänker inte alls. Men har alla svar.

Fåglar har mindre neuroner i sina hjärnor. Får plats med fler på mindre volym.  Kommer man på. Forskar sig till. Så en liten fågelhjärna är lika “smart” som en apas hjärna. Trotts skillnad i vikt och storlek. Människan är en apa. Tänka sig! En av anledningarna till att kråkfåglar är så smarta.

För inte så länge sedan hade ju “negrer” mindre hjärna. “Var djur”. Kunde behandlas “som djur”.  Sen visade det sig att alltihop var tvärt om. Det var de som påstod det där som hade mindre hjärna. Saknade neuroner och förmåga till att kunna tänka. Det jämnar ut sig. Och de som sänker andra är alltid de som själva borde sänkas. Kycklingfabriker. Säger bara det. Sen får var och en fundera över om “andra” bara är människor.

EU motståndare har inte heller mycket hjärna. De tror att själv kan bäst. Skit i andra. “VI KLARAR OSS SJÄLVA FÖR VI ÄR BÄTTRE” idioter. Mentalitet.  Men man kan bara lösa saker genom samarbete. Freden t.ex. Titta på Europas historia. Hur kan man inte förstå att EU behövs? Eller för att lösa frågor som miljöförstöring, brottslighet, välfärd. Frågorna rör sig över gränserna. Lösningarna måste också göra det. Att låta högerpopulisterna ta över som i England leder bara raka vägen ner i helvetet. Men är man själv solen, centrum för världen, ja då behövs såklart inga andra.

Man skall respektera människors åsikter.

Men hur kan man respektera dumheten?

Fast säger an att andra är idioter så åker man såklart dit direkt. Ramlar i sin egen fälla. Men det är så sköt att säga det där ibland. Det man tänker. Och nog ligger det väl lite i det också. Det måste jag flinandes tillägga. Trotts att jag alltså själv drabbas. Men jag har aldrig påstått mig vara över någon annan.

Budskapen måste paketeras som tårtor idag. Annars lyssnar inte folk. Nog är det galet. Men ingen läser en längre text. Ingen tar till sig något som inte innehåller en sensation. De flesta nöjer sig med rubrikerna. Det klart vi får Brexit, UKIP, Trump då. Högerpopulisterna har alltid varit bra på att förenkla budskapen och maskera dem som tårtor åt folket. De otänkande står där sen och gapar och sväljer de utkastade tårtorna. Skiter sedan ut den i magen processade smörjan så att samhället blir ett skitsamhälle. Turligt nog växer blommor upp i den där skiten när de är klara. När de är borta. För det destruktiva destruerar til slut sig själv. Då är det vår tid.  Blommor som är bättre än vapen. Alltid.

Det är vem som säger något som är av värde, inte vad som sägs.

Alltså spelar det ingen roll hur många ord en sådan som jag säger.

Tyvärr tycker jag.

Tur tycker du.

Hade jag lagt den här texten på fejjan och skrivit något om att bara de smart läser ända hit ner till slutet så hade kommentarer adderats i det oändliga med texten “jag har läst”, underförstått, “jag är smart”. Tänk om det vore så enkelt!

Så har du läst ända hit. Ja då kanske du skall skaffa ett liv istället. Du har helt enkelt för mycket tid till ditt förfogande. Det finns t.ex. en jävla masa bra böcker du kan läsa. Ja och har du läst många finns det alltid en till. Så vist är det faktiskt ordnat. I en fri värld är det så. Där böckerna inte bränns på bål för att de åsikter de uttrycker inte stämmer med maktapparatens åsikter. Du kan inte ens skylla på brist på pengar. Vi har bibliotek här i landet. En oerhörd resurs.

Nu Voxna, Edsbyn, Alfta, Bollnäs. Sen hem igen. Som varje månad före denna.

Lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.