Categories
Betraktelser & Berättelse

Twilight

ranchen-skymning-2

Då seglar vi mot mörkret. Fast lugn  Såhär vid sommarsolståndet stannar allt upp lite där uppe bland himlakropparna. Det händer inte så mycket på de närmaste veckorna. Men sen tar det fart såklart. Två veckor efter midsommar märker man mörkret igen. Om man skall ut på de där magiska natt-turerna så skall det ske nu. Upp 03:13, ner 22:49 gäller för solen idag. Ja och inte är det speciellt mycket mörker däremellan heller. Skymning/gryning har vi mellan 00:02 till 01:01 om man skall gå efter den civila definitionen (den militära räknas annorlunda). Det är väl därför den där timmen kallas spöktimmen eller trolltimmen. Den säkraste tiden, året om, om man vill vara helt säker på att undvika solen helt och hållet.

Ja tiderna ovan gäller Los förresten. Los där höjden (420 m.ö.h.) gör att sommarnatten är ganska många enheter ljusare ändå. Det är en magisk tid. När vi flyttade hit stod jag ofta där ute i natten och häpnade. Varför hade ingen talat om att midnattssolen också finns här i skogarna om än i mindre omfattning. Det är inte samma sak i Edsbyn och i Ljusdal. En otrolig skillnad faktiskt. Men efter att tiden går så vänjer man sig. Ser inte. Om man inte tvingar sig. Jag tvingar mig. Varje år. När man slutar förundras är man nämligen lite död, ja i alla fall om man frågar mig.

Vi borde fira sommar/vinterstolstånden mer över hela världen förresten. Det finns få saker som förenar oss mer. Som påminner oss om att vi är ett och samma och lika. Överallt.

2 replies on “Twilight”

Trodde bestämt att det skulle komma en recension av senaste Twilight filmen när det rasslade till i rss-läsaren.

Lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.