Categories
Betraktelser & Berättelse

Dagen

IMG_1850

Först och främst är det Niklas, yngste sonens, födelsedag idag. Han skall firas vederbörligt ikväll. Så grattis till honom. Sen är det internationella kvinnodagen. En viktig dag. Såklart. Det är galet om vi inte har samma möjligheter och samma rättigheter bara för att vi har olika kön. Därför behövs dagen. För tidigt att säga grattis till världens kvinnor. Mycket kvar att göra där. Alla är vinnare på likvärdighet. Olika är bra!

Världen är förbannat vit där ute. Man blir snöblind bara man går ut. Vitt. Bara vitt. “Mög” säger min Skånske vän. Mögel. Men det är kanske att ta i. Vackert kan man inte säga om det är. Det finns inga kontraster. Gråväder gör också himlen vit. Det behövs sol för att se att det här är vackert. Att det inte är “mög”. Jag skall strax ut och skotta. Något skall man ju sysselsätta sig med i min ålder också.

Åke Persson, Monitor är alltså död. Undrar hur mycket pensionssparande han hade som bara försvann. Man vet liksom aldrig när livet tar slut. Inte ens de som har på banken. Det hjälper bara lite.

Björn Lunden sätter fingret på något viktigt när han beskriver sin kamratskap med Åke. Han getfarmaren, Åke skogskarlen, ingen av dom har en formell utbildning. Varför lyckas alltid just de personerna bäst? För nog är de båda representanter för det två klarast lysande stjärnorna på företagshimlen i Hälsingland alltid. Ingen kan väl säga annat. Finns något att lära för oss alla där? Vill vi det?

Visst, jag tror på utbildning. Den är grunden för en bättre värld. I allt. För mig var universitetsåren livsviktiga.  Men det finn andra vägar också. Man måste förstå det. Autodidakterna kan bli lika bra eller bättre än de formellt utbildade. I skolvärlden ser man det där hela tiden. Personer som är födda att vara lärare som inte får legitimation på formaliteter. Nog borde man kunna värdera utifrån annat än examina också. Vad är det som gör att vi saknar den förmågan? Viljan tror jag.

Åke Person var ett exempel på att man borde det. Björn Lunden är ett exempel på det. Steve Jobs var det. Bill Gates är det. Larry Ellison är det. Osv osv osv. Ja faktum är ju att man faktiskt träffat fler obildade med examen än utan.

Hur som helst dör det alldeles för många just nu. På tok för många. Det är som jorden skakar omkring en. Ändå är det såklart så det alltid är. En massa människor dör. Men det råkar vara så att man just nu känner dom som går iväg och aldrig kommer tillbaks. Men det blir ensamt, liksom. När man blir lämnad kvar. Ja och man vill ju det. Precis som dom ville det.

Vi saknar dig redan Åke. Min namne. “FLYTTA DIREKT!!!”. Sa han med eftertryck senast jag träffade honom. “I Los kan man inte bo”. “Skitgubbe” tänkte jag då. Det kan man visst. Man behöver inte vara överens om allt.

1200

Lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.