Categories
Betraktelser & Berättelse

Auktoritetslärande

10TaNK_fmt_0_0

Det finns två distinkta människotyper när det gäller inlärning. Ja nu är det egentligen inte två såklart utan miljarder eftersom var och en är unik och har ett eget sätt men om man nu ändå skall gruppera ungefär som man gör med alla bokstavskombinationer, ja, då blir de två. förenklat. Åtminstone i det här blogginlägget.

Den ena gruppen är de auktoritetslärnade. Säger en auktoritet som en lärare att 1 + 1 = 2, att “syckel” ja det skall man inte stava “cyckel” utan “cykel”, ja då skriver de snällt “cykel” resten av livet sedan utan att fundera mer på det. De får såklart goda betyg eftersom skolan uppmuntrar just det där att “göra rätt” och “att vara duktig”.  Mantrat är att auktoriteter har rätt och går att lita på. Gud, kungen och sen de som talar om hur saker förhåller sig för oss är prioritetsordningen för de man skall lyssna på. God och fin gammal ordning.

Den andra gruppen har svårare för det där auktoritära. Säger en lärare att 1 + 1 = 2 så frågar de omedelbart “varför det?”. Ja detsamma gäller stavningen av “syckel” också såklart. “Varför det?”. Det blir en jävla massa “Varför det?” i allt. De hinner liksom inte med att bara mata in och sätta fast alla de där sakerna som auktoriteterna sprutar ur sig. “Varför det?” kräver nämligen svar med efterföljande “aha!” Det tar tid att hitta de där “aha’en”. Det är jobbigt för lärare md elever som hela tiden fråga “Varför det?”. De har ju själva aldrig gjort det. “Ett plus ett är lika med två….ja….hmmm… det är bara så… man får lära sig det…”. JA osv. Så “dum i huvudet” brukar det sluta med för de där “varför det!?” människorna. Ja om de nu inte kan spela med lite gran. Då brukar det bli nobelpris istället.

Vilken grupp är bäst för samhället då? Den första såklart. Kanonmat är vad vi behöver. Människor som utan att fråga lyder sina befäl och tror att de är intelligenta och duktiga därför att de är lydiga och snälla.

Vilka människor mår bäst tror ni? Jo de första igen såklart. Det är bättre att inte behöva fundera och undra så mycket. Livet är nog komplicerat ändå.

Så den där andra gruppen kunde vi lika gärna ställa upp och skjuta på fläcken, Eller hur!? Fråga “varför”. Ja så jävla dumt…

Lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.