Categories
Status från tomten

Tomtens dagbok del 19

Flyttat hit: http://tomtensdagbok.se/

Nittonde December

Dan för dan före dan före dan före dan före dan.

Hej tomten här.

Har träningsvärk i både armar, ben och rygg idag efter att ha skottat skumtomtar hela dan och större delen av kvällen igår. De är ju inte tunga skumtomtarna men de var många å andra sidan. Men nu är nästan alla uppskottade och upplockade. Det ligger någon och dräller här och var men smånissar, stornissar, djuren och jag plockar i oss av dem som finns kvar och stoppar dem i munnen (mums), så jag är säker på att de kommer att försvinna också. Ganska snabbt dessutom. Egentligen skall vi ju inte hålla på och äta godis under veckorna men nu är det ju en speciell situation. En nödgodisätarsituation skulle man kunna säga. Vi kan ju inte låta skumtomtarna bara ligga där till ingen nytta. Skumtomtar passar bäst i munnen på någon som tycker om just skumtomtar. Tugg, tugg, svälj, mmmmm liksom.

Det har inte varit några nya explosioner i alla fall. Det är himla bra tycker vi alla. De här sista veckorna före jul har verkligen varit krångliga och struliga och nu får det faktiskt vara nog med krångel för i år.

Valarna levererade massor med räkor idag. Eller det alla tror är räkor. Nu skall ni få reda på en hemlighet igen. Det är ganska många år sedan som en grupp räkor rapporterade att de ville prata med mig. Så fast än det var i smällkalla vintern så fick jag sätta på mig badbyxorna och dyka ner där bland isflaken med snorkel och cyklopöga och så naturligtvis med min fina stora gröna badring om magen så att jag flöt som jag skulle. Räkorna var ledsna för att de fångades och sen blev uppätna. Blev ju liksom ingen jul med tid att äta julgröt för dem på det viset. Jag menar det är ju inget kul att bli uppäten heller liksom. Så de hade kommit på en plan sa de. De kunde nämligen tillverka en grej som såg ut som en räka. Grejen gjorde de av sjötång som växte på ett djupt ställe ute i havet. Det fina var att den faktiskt smakade som en räka också. Så det året bestämde vi att räkorna fick tillverka sådan på försök till den julen. Det räddade ju livet på dem dessutom. Och vet ni vad. Ingen märkte någon skillnad. Folk tyckte till och med att det var ovanligt goda räkor det året. Sen dess har de fått börja tillverka lax och lutfisk också på samma sätt. Hittills har ingen märkt någon skillnad och jag tror ingen kommer att göra det heller. I alla fall om ingen skvallrar. Lova på heder och samvete att inte göra det. Lova! Men fnissa gärna lite åt vår lilla bluff nästa gång du ser en räka. Och varför inte smaka på den. Jag lovar, de smakar precis som räkor. Fniss. Fniss.

Alla julljus har också fraktats hit idag. De snälla älgarna tog hand om de transporterna också. De jobbar hårt nu älgarna. Vi har röda och vita ljus i alla möjliga storlekar och former. Ljus tillverkar vi i två olika vulkaner som finns på två öar ute i Stilla Havet. En som det blir röda ljus i och en som det blir vita ljus i. Vi har ett gäng snabba ödlor på varje ö som stöper ljus för fulla muggar. De binder en veke på sin svans och sen springer de ner till vulkanen och doppar den (veken alltså – inte svansen) några gånger i det varma flytande brinnande som finns längst ner i vulkanen och vips så har man ett ljus. När det är klart så springer de upp med det och lägger det i lådor. Men det är ett hårt, varmt och farligt arbete. Det är väldigt, VÄLDIGT, varmt där i vulkanerna. Därför ser vi till att ödlorna har mycket god läsk som de kan dricka så mycket de vill av. De är speciellt förtjust i sockerdricka de rackarna. Så det fraktar vi dit i stora tankbåtar. Sen finns ju också risken att vulkanerna vaknar på riktigt. Just nu sover de ju bara lite oroligt sådär. Snarkar, ryker och bubblar lite lagom på vulkaners vis. Vaknar de så gäller det att snabbt ta sig därifrån. För då börjar de spruta eld och kasta ut det där flytande, lava tror jag det heter, överallt. Hett. Bränns. Inget man vill få på sig. Men ödlorna kan simma och både delfiner och hajar har lovat att hjälpa dem snabbt därifrån om vulkanerna skulle börja morra eller bli aktiva som man säger. Då får de komma hit till tomteskogen, äta gröt, dricka så mycket sockerdricka de vill och vila upp sig. Ja, det gör de nog förresten nu ändå när de är klara. De vill väl vara med på den stora julfesten på julafton hoppas jag.

Annars rullar allt på som det skall. Alla verkar hålla julefriden utom en del människor som har glömt bort det magiska. Alla som kan trolla har också börjat plocka fram sina mest magiska trollformler och tester dem lite nu inför årets näst magiska natt. Julaftonsnatten. Näst mest magisk därför att Midsommarnatten nämligen är ännu mer magisk. Då använder vi oss av ännu kraftigare magi. Den kraftigaste som finns faktiskt. Men julen ligger inte långt efter. Dan före julafton samlas vi allihop och sen trollar vi fram den magiska julen. Ja, sen är det ju dags för mig att hoppa på släden ganska snart efter det och börja dela ut julklappar till barn och vuxna runt om i hela världen. Ni må tro att renarna är tills sig nu. Det är ju liksom enda gången som de kan flyga också. Nu skuttar de mest omkring här på marken och äter hö. Hö gillar de nämligen bäst av allt. Måste kila. Vi får höras imorgon igen.

Inga rapporter har kommit in om olydiga barn eller föräldrar. Jo det var visst en pappa Sven i Ljusdal som… nä förresten, det var nog ingen fara.

-2.2 grader under snön (sorkarna spelar fortfarande fotboll). -5.1 i luften (nu blir det julkallt). God Jul!.

Alla avsnitt på olika format finns samlade här, fritt och gratis i en tid när det mesta annat inte är det.

Lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.