Categories
Status från tomten Swedish

Tomtens dagbok del 18

Flyttat hit: http://tomtensdagbok.se/

 

Artonde December

Dan för dan före dan före dan före dan före dan.

Hej tomten här.

Vi har haft en explosion här i natt i den fabrik som tillverkar skumtomtar. En riktig smäll blev det när själva tomteavbildaren – ja alltså den maskin som gör en liten kopia av mig i godisskum – blev för varm, efter att ha jobbat hårt som attans dygnet runt nu inför julen. Det ena ledde till det andra och kabooooom så exploderade den och hela fabriken flög i luften med en hiskelig smäll. Alla nissar som jobbade där flög i luften med den. Flera stycken flög högt upp ovanför molnen. Så hiskelig var smällen. Men nissarna gjorde inte illa sig och till slut ramlade de ju ner igen som allt gör som man kastar upp i luften. Gäller nissar också. De kan inte flyga så värst bra utan sina flygmanicker. Men inte heller med själva nerramlandet var det någon egentlig fara eftersom det är så mycket snö så att de kunde landa mjukt i den. Tjoff! Utom de som hamnade i skorstenar, träd och tak såklart. Det blev en del blåmärken där. Tror de egentligen tyckte alltihop var ganska spännande och lite roligt ändå faktiskt.

Värre är det med alla skumtomtar. Sen explosionen har det regnat skumtomtar över hela tomteskogen. Tänk dig ett riktigt snöoväder men där det istället för snöflingor regnar ner massor av skumtomtar. Miljoner av dem. I timmar regnar de ner. Man måste ploga bort dem från vägarna. Alla tak är fulla med dem. Träden lika så. Det som är bra är att man bara behöver gapa så får man en skumtomte i munnen rätt vad det är. Men man tröttnar ju efter att ha ätit några hundra. Blir liksom illamående och får ont i magen.

Istället för snöhögar å har vi nu alltså istället fått skumtomtehögar som smånissarna har börjat bygga grottor i. Men det är ju meningen att skumtomtarna skall skeppas ut till alla barn och vuxna som älskar att smaska på skumtomtar till jul. Inte ligga här och skräpa. Så nu har alla kallats in för att samla ihop dem. Det är talgoxar, hackspettar, blåkråkor, möss, sorkar, älgar, vargar, nissar, kaniner, uttrar, harar, jättar och ett lejon på besök. Ja, i stort sett alla djur som är vakna. Björnar och igelkottar sover ju hela vintern så de kan smita undan allt julstök. Slöisar. De är inte alls förtjusta i julgrejandet. Så de är väl i princip de enda som slipper. Trollen också såklart. Vi kan ju inte ha dem drällande ute på dagtid så att de blir till sten. Jättarna har varit till stor hjälp. Med sina stora händer kan de fösa ihop en hel hög med skumtomtar. Problemet är att ibland följer det med en cykel eller bil utan att jättarna märker det. Men det är en stor hjälp för oss eftersom de skulle tagit flera timmar för oss andra att få ihop lika mycket. Men det verkar som om vi skall kunna samla ihop alla de exploderande skumtomtarna i alla fall. I alla fall de flesta. Åtminstone de som inte blivit uppätna. Får du lite brända skumtomtar, eller lite barr eller grus i påsen, eller en cykel där bland skumtomtarna, när du öppnar skumtomtepåsen i år så vet du nu varför. Det är bara från explosionen och ett tomteskogsbarr eller tomteskogsgruskorn ger mycket tur så var inte ledsen om du råkar hittar ett i din påse. Önska något och ät upp det istället så slår nog din önska in skall du se. Eventuella cyklar kan lämnas tillbaks. Belöning utlovas.

I dag inleds julfriden. Julfriden har varit lag ända sedan urminnes tider. Den innebär att inga djur får äta eller skada ett annat djur. Julfriden sträcker sig från idag och fram till nyår. Från och med nu äter alla bara min och Tomtemors julgröt. Lejon och lam, rävar och harar, vargar och älgar kan nu gå sida vid sida med varandra utan att vara rädda. Det är bara en del människor som inte fattat att julfrid gäller nu. De verkar ha glömt vad det är. Snälla tala om det för dem. Nu på en gång. Det här är viktigt. Bryter man mot den så blir man förvisad från julen för evigt. Man får aldrig mer några julklappar och får inte vara med på vår stora årliga julfest. En gång för länge sedan var det ett lejon som tog en Gnu några dagar för julafton. Han gillade inte tomtegröt den token och var så hungrig. Därmed bröt han julfriden och fick gå ensam i många jular efter det utan varesig julklappar eller vänner. Efter några år insåg vi att han lärt sig sin läxa av händelsen och alla djuren och vi tomtar bestämde att han hade fått sona sitt straff. Han blev sedan den bäste förespråkaren för julfriden och reser nu runt hela världen och pratar om den med alla under året. Gillar gröt igen också. Man måste lära sig att förlåta om man själv inte skall bli lika dålig som den man borde ha sagt förlåt till.

Det finns många djur och människor som är ensamma under julen. Som inte har någon familj att fira julen med. Naturligtvis får de också julklappar av mig. Tomten ser alla (eller hur Anna i Östersund som låtsades somna igår och låg och läste serietidning med en ficklampa under täcket när mamma gått ut och trodde du sov. Jag såg dig!). Egentligen borde ingen behöva vara ensam under julen. Att äta tillsammans och att skratta tillsammans är det viktigaste som finns. Jag skulle vilja att du under julen ställer dig i ett fönster när det blir mörkt. Tittar ut på stjärnorna och tänker en stund på alla de som inte har andra omkring sig som du har. Om du är en av de ensamma kan du göra på samma sätt. Ta emot alla de tankar som kommer från andra och som tänker på dig. Men framförallt tänk på julfriden. Inte en fluga, inte en spindel skall dö under den här tiden. Alla har rätt att leva och känna tryggheten i den förvissningen nu. Djur äter varandra. Så fungerar naturen. Det är helt naturligt att det är så. Men under julefriden så dödar ingen av oss varandra. Sån är jullagen.

Nä nu måste jag hjälpa till att skotta skumtomtar i påsar och lådor och säckar om vi skall lyckas få någon ordning på det här. När det är klart så skall jag sätta mig och läsa de sista önskelistorna som kommer in. Har du inte skickat din önskelista så är det verkligen dags nu om vi skall hinna med att läsa den. Vi får höras imorgon. God Jul!

Mamma Karin gjorde en hel bytta köttbullar i går som pappa Åke nallade ur. Noterad! Du måste försöka hålla dig Åke, fast de är så goda, annars kanske du inte får någon julwhisky. Niklas har varit väldigt duktig och hjälpt mamma i år. Blir extra julklappar där. Jonas pluggar så han behöver inte greja så mycket till jul. Det räcker så bra med pluggandet. Bra jobbat. Renate har hittat sin pappas kakburkar och knycker några då och då när pappa inte ser. Men nu börjar det ju synas eller hur Renate. Antecknad! Siv måste sköta sig. Thomas, tänk på städningen. Du fuskade visst sist och då rapporterades det!

-2.1 grader under snön (en snigel vaknade till liv där under och vinglar omkring frusen och lite sömndrucket). -3.8 i luften (det snöar fortfarande skumtomtar). Vi skall nog hinna med julen tror jag.

 

Alla avsnitt på olika format finns samlade här, fritt och gratis i en tid när det mesta annat inte är det.

Lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.