Categories
Swedish

Tomtens dagbok del 11

Flyttat hit: http://tomtensdagbok.se/

Elfte December
Dan för dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan.

Hej Tomtemor här igen,

Vi har kämpat oss igenom snöstormen som bara fortsatte och höll på hela vägen upp hit till jättarnas land. Nu är vi äntligen här men sura jättar vill inte släppa in oss i sina stugor och värmen så vi står kvar här ute i kylan och fryser. De är så sura att det ryker om dem. Ja, det är säkert. Små rökslingor kommer från deras huvud, från någonstans under deras pälsmössor. Tack och lov verkar de inte vara så där ur-arga längre i alla fall. Bara sura och buttra. Det är sju jättar som bor här. TrädEk, SnorHög, SvärdTorn, LiteHögre, SmällFetMenLång, GullHöga och LillePlutt. Lilleplutt är bara fyra meter lång det är därför han heter så. Men å andra sidan är han bara två år gammal också.

Det finns också några till bosättningar med jättar, men numera finns det kanske bara trettio, fyrtio stycken jättar kvar i hela världen. Men det är väl egentligen tur det. Så sura som de är. De och drakarna är nog de suraste varelser som finns. Fast drakarna är nog surast. Turligt nog finns det inte så många drakar heller. Kanske bara ett tjugotal. De var många förr. Både jättarna och drakarna. När det gäller drakar så är det enda goda man kan säga om de att de är vackra med sina skarpa färger när de flyger där högt upp i himlen. En del är gnistrande röda och en del är blänkande blå. Andra har regnbågens alla färger och åter andra har andra vackra skimrande färger. Vi såg två stycken igår högt uppe bland molnen men inte riktigt tydligt på grund av av snöstormen. Sen kan de vara bra att ha när man vill tända en brasa såklart eftersom de kan spruta eld. Är man modig så kan man till och med resa med dem. Men då skall man vara väldigt modig och så skall man vara säker på att draken är på gott humör hela vägen så att den varken kastar av en eller äter upp en. Det har hänt allt för ofta. Och då kommer man ju inte fram på sin resa eller hur? Att flyga med en drake är inte som att åka flygplan.

StenStenInte och Tomtefar sitter fortfarande i sina burar upphissade i träden. Nästan översnöade efter snöstormen. Stackars dem. Vi har vinkat till Tomtefar och han verkar vara vid gott mod ändå men StenStenInte ligger i en ljustät påse nu på dan så att han inte får sol på sig och blir till sten. Tur att han hade den med sig. De har lärt sig en del trollen också med åren. Men ikväll när solen gått ner skall vi väl kunna hälsa på honom också om allt går vägen. Kanske ge dem lite gröt om det går.

Så fort vi kom hit så tömde jättarna vagnarna med guldlasten. LiteHögre som är ledare här har kontrollerat att allt är med och även om hon inte var direkt glad så verkade hon i alla fall inte jättesur heller. Glada jättar finns nämligen inte. Har aldrig funnits. Som bäst är de mindre sura. Trotts att de bar guldet så släppte jättarna inte sina stora träklubbor. Träklubbor förresten. Det är hela träd de använder. Inga småbjörkar eller ekar heller utan riktigt stora trädstammar från storskogen. Man skulle behöva en stor lyftkran för att lyfta en av dem. Med dem kan de mosa oss med ett enda slag men det kan de såklart göra bara genom att stampa på oss med sina jättefötter också. Vi får försöka hålla dem på så gott humör vi kan. Nu kommer de hit. Nu måste jag koncentrera mig.

– “SÅ ALLT GULDET VAR MED SOM TROLLUSLINGARNA HADE STULIT, DET ÄR BRA”

Det är LiteHögre som pratar så. Alla jättar “pratar” nämligen inte som vi andra utan skriker alltid allt vad de kan. När man står där framför dem så känns det som om man står i en storm.

– “NI SKALL FÅ TILLBAKS TOMTEFAR OCH TROLLUSLINGEN MEN HELST SKULLE VI VILJA SLÅ KLUBBAN HÅRT, HÅRT, HÅRT I HUVUDET PÅ TROLLUSLINGEN SÅ HAN BLEV TILL BLODMOS”

– “Men man skall ju vara snäll såhär innan jul det vet ni väl” försöker jag.

– “SNÄLL!?”

Tomteluvan blåser av mig och far all världens väg när LiteHögre skriker det och fortsätter.

– “VARFÖR I HELA VÄRDEN SKALL MAN VARA SNÄLL FÖR?”

– “Är man snäll så får man julklappar och en massa godis och god mat till jul vet ni väl”

– “HUR MENAR DU DÅ? VI HAR DÅ ALDRIG FÅTT VARESIG JULKLAPPAR ELLER GODIS ELLER GOD MAT TILL JUL!!!! ALDRIG NÅGONSIN!!! SKOJAR DU MED OSS!!!”

Hmmmm… Nu gäller det att inte reta upp de för mycket.
– “SVARA KVINNA!!!!!!!”

LiteHögre dämmer klubban i marken så att en av slädarna bara blir till småsmulor. Turligt nog klarade sig älgen genom att hoppa undan i sista minuten. Oj oj oj de andra verkar ha blivit arga nu också. Jag tror jag får fortsätta med rapporten imorgon och försöka få jättarna snälla här igen. Nu har de andra börjat slå sina klubbor i marken också. Hoppas verkligen inte att de börjar slå på oss och försöka mosa oss också. Förhoppningsvis hörs vi imorgon igen. Hoppas det. Hej då så länge. Marken skakar här… Kommer det verkligen att bli någon jul i år…

-3.0 grader under snön (fast är den hoppar upp och ner av jättarnas klubbslag). -11.6 i luften (ingen fryser för vi är så rädda). Snöstormen fortsätter. Ingen tillverkning av julklappar tills Tomtefar är tillbaks.

 

Alla avsnitt på olika format finns samlade här, fritt och gratis i en tid när det mesta annat inte är det.

Lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.