Categories
Status från tomten

Tomtens dagbok del 10

Flyttat hit: http://tomtensdagbok.se/

Tionde December
Dan för dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan.

Hej Tomtemor här.
Vi är på väg upp till norr och till jättarna. Vi har kommit in i en snöstorm och det är tungt för älgarna att dra allt det tunga guldet genom den djupa snön. Men vi jobbar oss sakta framåt. Tyvärr betyder snöstormen att vi inte kommer att hinna fram idag som var tänkt. Vi kommer alltså i bästa fall komma fram först imorgon är jag rädd. Ännu en viktig dag förlorad. Jag vet verkligen inte hur vi skall kunna hinna med allt innan julen nu även om Tomtefar blir fri. Vi har ju i och för sig extradagarna kvar att ta till. Men vi skall ju tillbaks också och om jag känner jättarna rätt så behövs det ganska långa förhandlingar innan vi kan komma överens. Om vi nu kan det över huvud taget så arga som de verkar vara. Ja, ja vi får se hur det blir. Vi behöver inte oroa oss nu för det. Vi vet imorgon.

Nissarna är ganska glada ändå. De åker skidor och i nerförsbackarna går det undan må ni tro. Vilda svängar och jättehopp och kullerbyttor i luften. När det går uppför trollar de lite när jag inte ser så att de inte måste jobba så mycket. Det blir på något sätt som om de får paddlar på skidorna och då åker de upp för backarna av sig själv liksom. Jag vet förstås att de flesta av nissarna egentligen är ganska oroliga men de vill ju såklart vara tuffa och inte visa det för varandra. De får hållas med sitt nu tills vi ordnat upp allt det här. De är så duktiga och jobbar hårt med julklappstillverkning och annat annars.

Valarna har med samlade krafter lyft upp ett vraket efter ett Spanskt fartyg som sjönk för länge, länge sedan och som hade en stor guldskatt ombord. Valar må vara stora som hus men att lyfta upp skeppet och forsla det till stranden tog på deras krafter. Och de var tvungna att ligga vid stranden och vila länge innan de orkade simma ut igen. Att de är ledsna för att julen kanske blir inställd gjorde ju inte saken bättre. Trollen blev desto gladare såklart och snart hade hundratals troll samlats där i natten för att ta hem skatten till trollens stora skattkammare. De höll på nästan hela natten och lyckades få in det sista in i berget just när den första solstrålen bröt horisonten. Förstår inte varför de inte trollade in det i berget men jag gissar att de helt enkelt tyckte det var så härligt att få bära hem allt det underbara guldet själva. Krama om det och titta, och pussa på det när de bar det.

Som ni vet och har sett så är troll inte att lita på. Vi har noterat att de håller koll på vår transport och vi är såklart rädda för att de skall försöka knycka guldet. Deras ögon lyser av begär efter guld när de smyger där bland träden och kullarna om natten. Vargarna har jagat bort dem några gånger med lite trollhjälp av nissarna. Några hundra nissar som kan trolla klarar av många troll. Troll kan naturligtvis också trolla men de är inte lika snabba som nissarna. Att troll inte skulle kunna trolla vore det ju rätt konstigt med tanke på att de heter just troll, men de är lite sena och tröga trollen så nissarna hinner definitivt komma på någon bra trollformel som hindrar trollen från att knycka något guld innan trollen ens kommit på en egen användbar trollformel. Skulle det inte hjälpa så har vi god hjälp av örnarna och blåkråkorna som svävar högt ovanför oss och med sina skarpa ögon har full koll på allt som händer. Försöker sig ett troll på något trolltjuvtrix så kommer de att märka det omedelbart och varna oss direkt. Turligt behöver vi inte vara oroliga för troll under dagarna. Då håller de sig undan från solen.

Jag kan inte låta bli att tycka synd om alla barn i världen som kanske inte kommer att få några julklappar, julmat, julmust och julgodis i år. Tänk vad ledsna de kommer att bli. Tur att de inte vet något än. Då skulle de säkert bli lika ledsna som valarna och gråta lika mycket som dem så det blev översvämning lite varstans. Det är synd att de flesta människor inte längre vet om att de kan trolla. Att de inte känner till att det bara räcker för en människa att tänka på någonting riktigt mycket så blir det precis så. Man måste tro på det såklart. Tro på allvar. Att bara tänka på det utan att tro på det blir det ju inget av. Men om man tänker riktigt hårt och ofta på något och verkligen tror på att det kan hända, då trollas det fram som en liten chillevipp. Pajongpoff så händer det bara. Men det vet de flesta såklart inte längre. Det är mycket som människor glömt. Men tänk om alla barn kunde tänka och tro att det skulle bli en fin jul ändå nu i år. Tänka riktigt hårt på det. Då skulle säkert magin göra så det blev det ändå fast än det ser ut som det gör just nu. Det skulle i alla fall vara en stor hjälp och tröst för oss. Blunda och föreställ dig att det blir en fin jul med tomtar och julklappar, julgodis och julmat ändå. Då blir det nog det.

Nä nu måste jag prata lite med älgarna. Vi måste nog ha en paus och äta lite gröt snart så alla orkar. Inte älgarna såklart. De får granskott så de slipper kräkas. Sen tror jag att jag också skall sätta på mig skidorna och åka ikapp med nissarna en stund. Jag är en riktig rackare på skidor må ni tro. Aldrig har någon slagit Tomtemor på skidor. Jag har alltid varit och kommer alltid vara snabbast. Ingen kan slå mig när det gäller att laga motorer heller för den delen eller att laga gröt om vi skall vara helt kompletta. Alltid snabbast ner för backarna det är jag det och alltid är det jag som vågar göra de högsta hoppen och de finaste kullerbyttorna där högt upp i luften. Även när det är hårda och tråkiga tider som nu måste man ju försöka ha lite roligt också. Eller hur? Annars kan man ju inte tänka klart sen när det behövs. Det är en sak som alla allvarliga människor som sitter och bestämmer saker borde lära sig. Ut och lek lite ibland så blir ni bättre på att bestämma. Vi får höras igen imorgon vänner. Tänk goda tankar så länge.

-2.8 grader under snön . -13.0 i luften (alla fryser om rumpan till och med älgarna). Snöstorm. Alla djuren är ledsna och oroliga idag också. Ingen tillverkning av julklappar tills Tomtefar är tillbaks.

Alla avsnitt på olika format finns samlade här, fritt och gratis i en tid när det mesta annat inte är det.

Lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.