Categories
Status från tomten Swedish

Tomtens dagbok del 8

Flyttat hit: http://tomtensdagbok.se/

Åttonde December
Dan för dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan.

Hej Tomtemor här.

StenStenInte och Tomtefar är fortfarande borta. All tillverkning av julklappar har stannat. Hur skall barnen nu kunna få några julklappar? Vi är riktigt oroliga för vad jättarna kan ha hittat på. På tomterådet igår bestämdes att trollen måste lämna tillbaks guldet som de tog av jättarna. Men det vill naturligtvis inte trollen. Troll älskar guld. Vill ha mer guld, inte ge tillbaks guld. Vill ha allt guld som finns i hela världen. De har för lite guld. Det finns ingenting som troll älskar mer än guld. Guldet vaktar de och älskar och kramar varje sekund utom under midsommarnatten då såklart när de dansar sina midsommartrolldanser. Det gör de kring den jättestora midsommartrollstenen som egentligen är den gamle trollkungen, som när han började blir gammal, – gammal är flera tusen år om man är troll – glömde bort sig och gick ut mitt på dan. Blev såklart till sten så fort den första solstrålen lyste på honom. Och där har han stått nu sedan dess. Skall man ta guld av troll är det alltså under midsommarnatten som man har sin chans. Såhär i juletider finns det inte en chans att det går att knycka något guld av dem. Det är ett som är säkert. De vaktar det väldigt, väldigt noga och de är många. Deras älskade guld tar ingen ifrån dem. Så vår enda chans är att få dem att lämna guldet ifrån sig frivilligt. Men som sagt de älskar sitt guld, tycker om sitt guld, vill pussa sitt guld och vill alltså inte lämna ifrån sig ett enda litet gram guld. Inte till någon. Aldrig någonsin!

Tomterådet har försökt prata med dem större delen av natten utan resultat. De flesta i rådet har legat och sovit en stund nu på morgonen utom jag och en isbjörn som måste ordna lite praktiska saker. Men så fort jag blev klar med dem så var jag tvungen att väcka de andra igen och och direkt började vi fundera på en lösning. Trollen de gråter och ylar efter att rådet kom fram till att de faktiskt måste lämna ifrån sig en del av sitt fina glänsande, vackra guld. Lyssnar du så kan du säkert höra hur de gnyr, skriker och grinar. “Vårat kära guld”, Vårat kära guld” säger de om och om igen och sen börjar de gråta och åma sig och rulla runt på grottgolvet. Hela skattkammaren är full med troll som kramar och håller om sitt älskade guld. Det spelar ingen roll om vi berättar om jultomten och StenStenInte som är fånge och svävar i stor fara och att vi kanske måste ställa in hela julen i år. Trollen har ju sitt guld och kan liksom inte tänka sig en finare julklapp ändå. Kunde man äta guld så skulle troll äta guld. De vägrar alltså att lämna ifrån sig något guld, och de gråter floder när de ens måste tänka en sådan hemsk tanke.

Grävlingen i tomterådet kom fram med en plan som innebar att man tillsammans med sorkarna skulle gräva en tunnel under guldet och sen plocka ut guldet underifrån så att trollen inte märkte att det försvann. Problemet som de inte tänkt på är att guldet ligger längst in i stora trollberget. Tunnlar skulle vi säkert kunna göra i berget men det skulle ta alldeles för lång tid. Till och med om vi använde våra mest magiska trick. Julen skulle för länge sedan vara över innan vi fick ut guldet och kunde få hem Tomtefar. Älgarna är riktigt sura på trollen och det finns inte ett troll som får åka med i någon älgtaxi i dessa tider. De får allt åka skidor själva. Turligt nog får vi andra, tack och lov, åka älgtaxi eller älgtolka på skidor fortfarande. Annars skulle inte tomterådet gått att samla så snabbt.

En blåkråka berättade att jättarna hade stängt in tomten och StenStenInte i varsin bur och hissat upp dem i ett träd. Där får de hänga och dingla i den kalla nordanvinden där uppe i kalla norr medan jättarna sitter inne i värmen och muttrar framför stora eldar och är arga på världens alla tjuvaktiga troll. Ja, på alla andra med för den delen. Ibland far någon jätte upp, springer ut genom dörren och hoppar upp och ner för att han eller hon är så förbaskat arg. Jättearg! Då skakar marken vida omkring. Speciellt om de samtidigt smäller sina stora klubbor i marken också. Jag är säker på att också trollen känner skakningarna i sina grottor i bergen och blir rädda de också. Hit känns de i alla fall. Blåkråkan hade till och med hört jättarna prata om att bryta överenskommelsen man har med tomterådet om att inte äta människor. Det har man inte gjort på flera tusen år nu och människoätande jättar är verkligen ingenting vi vill få tillbaks. Förr jagade jättarna människor och åt en tre fyra stycken om dan som om de var chokladkakor. Glufsade i sig dem i några munsbitar. Men Tomtens far lyckades komma överens med dem att de skulle sluta äta människor om han lovade att de skulle få så mycket mannagrynsgröt de ville året om och det gick de med på. Ända tills nu då. Som ni säkert förstår så måste vi försöka lösa det här. Blåkråkan hade försökt prata med tomten men en jätte hade schasat bort den med sin klubba så det hade inte gått. Så vi vet inte alls hur Tomtefar tänker. Han brukar annars alltid vara full med bra idéer.

Alla julklappsfabriker har stängts ner. Ingen vill ju jobba nu om det inte blir någon jul. De flesta sitter bara stilla och väntar på att något skall hända och de flesta är sura både på troll och jättar. En del är ledsna och gråter. Det har ju alltid varit problem med trollen. Förr när de brukade byta ut människobarn mot ett av sina egna trollbarn så var ju människorna sura på dem också. Nu för tiden vet ju knappt människor att troll finns. Men då, förr i tiden, kom de ju ibland på att ett barn hade blivit utbytt. Att man fått en trollunge istället. Ja det hände i och för sig ganska ofta att man trodde att man fått en trollunge också fast det var en vanlig gullig människounge. Men människorna tyckte i alla fall inte om att trollen höll på och bytte sådär utan lov. Men precis som med jättarna så fick vi ju till en överenskommelse med trollen så att de slutade med det där ofoget. Det kostade oss mycket guld må ni tro. Människorna blev glada och glömde snart bort att det fanns troll över huvud taget.

Det värsta kommer nog imorgon. Vi har en massa mat och godis som håller på att tillverkas och om vi inte startar fabrikerna igen och tar vara på allt den där maten och godiset så måste vi kasta bort det. Synd och skam är det. Måste vi göra det så kommer vi absolut inte hinna göra ny mat och godis till jul och alla människor får vara utan alla läckerheter på julbordet också även om julen nu inte skulle behöva ställas in. Vi hinner helt enkelt inte göra nytt trotts extradagar. Nu måste vi hitta ett snabbt sätt att rädda Tomtefar och StenStenInte på. Vi funderar så det knakar i tomterådet nu och försöker hitta på något smart. Alla andra också för den delen. Men snart måste vi nog sova lite också så vi orkar. Vi får höras igen imorgon. Hoppas ni är snälla där ute i världen i alla fall fast än det kanske inte blir någon jul.

-1.9 grader under snön (mysigt nästan). -11.2 i luften (burr). Snöar lite. Renarna börjar bli riktigt oroliga. Nissarna är såklart oroliga för tomten. Trollen är oroliga. Alla är oroliga och nervösa. All tillverkning av julklappar ligger nere.

Alla avsnitt på olika format finns samlade här, fritt och gratis i en tid när det mesta annat inte är det.

Lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.