Categories
Status från tomten

Tomtens dagbok del 4

Flyttat hit: http://tomtensdagbok.se/

Fjärde December
Dan för dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan.

Hej Tomten här igen.

Allt är lugnt här i tomteskogen. Vi har inte haft några problem med tillverkningen av julklappar sedan igår (Jojje sover idag och har det varmt och gott i sitt hål) och fabrikerna sprutar ur sig dockor, brandbilar, lego och allt annat man kan tänka sig. Men mycket kläder blir det i år. Vi har förstått att barn hellre vill ha mjuka paket nuförtiden istället för hårda. Så i år blir det massor med mjuka härliga paket. Kalsonger, trosor, strumpor, halsdukar, vantar och tröjor i mängder. Inte så många mobiltelefoner, dataspel och andra hårda, tråkiga och onödiga grejer.

Det finns ju många barn i världen. Så det är väldigt mycket leksaker som vi tillverkar. Tänk dig det högsta berg som finns. Ungefär så hög blir högen med julklappar när vi är klara. Om vi nu hade lagt dem i en hög då förstås men vi lägger dem i tomtesäcken direkt såklart. Vi är ju inte dumma. Vi är ändå tomtar. Som alla förstår så krävs det en riktigt magisk säck för att alla de julklapparna skall få plats. Men det är ingen konst för tomtesäcken. I den skulle det kunna få plats två sådana berg med julklappar om nu alla barn nu skulle få för sig att bli så snälla så att det behövdes så många. Säcken heter förresten glufs om du inte visste det. Passande eller hur?

Förra året den här tiden var det kris. Älgarna strejkade. De ville se alternativ som passade älgar på julbordet. Utan älgar inga som kunde bära presenter till säcken. Älgar gillar ju inte gröt. De kräks om de äter gröt. Sickna ena!! Gröt som är så gott. JÄTTEGOTT ju! Men älgar vet liksom vad de vill och så är de väldigt stora. Har horn. Vi har därför sett till att de skall få saftiga granskott och äpplen till jul istället. De blev väldigt nöjda med det förra julen. Nu hade älgkungen fått nys om att det fanns glögg gjord på äpplen – älgar gillar äpplen – och då ville älgarna minsann också ha glögg precis som oss andra. Man vägrade helt enkelt att kånka på fler julklappar och köra älgtaxi om man inte fick som man ville. Det är i allmänhet så att älgar ser sig som lite finare än de flesta andra djur och helst inte vill jobba alls. Lite snobbiga sådär. Djurens konung liksom. Vill helst stå där i sin skogsglänta och se lite märkvärdigt kungliga och värdiga ut liksom. Dessutom är det så att dricker älgar så dricker de hinkvis. Och om de nu skall dricka glögg så lär det också bli hinkvis och då lär de bli väl bli både fulla och vingliga och inte kunna kånka och bära några paket ändå. Så det här blev en svår nöt att knäcka. Ja ni fattar. Så vi sammankallade hela tomterådet. Vi pratade en hel dag om hur vi skulle lösa det hela och kom överens om att de visst skulle kunna få glögg men bara på julafton efter det att jag har flugit iväg med släden. Och då bara en halv hink var. Fram till dess fick de nöja sig med karameller som smakar löv. Det gick älgarna med på direkt. Tror det var just det lövsmakande godiset som fick dem att nappa. Ni må tro att de tuggar på det hela dagarna nu. Ja egentligen skall de ju bara äta godis på lördagarna de med men nu var det ju kris och lövgodiset är ju trotts allt ganska nyttigt.

Tomtemor hälsar. Hon håller på att mixtra med någon motor i källaren som vägrar att fungerar. Själv förstår jag mig inte alls på sådana där saker som sagt. Man blir bara lortig av dem. Jag skall ägna den här dan till att baka pepparkakor och lussebullar. Nästa vecka är det ju Lucia och då kommer älvorna och spelar, sjunger och lussar för oss. Det är lika härligt varje år. Men då måste det ju finnas pepparkakor till alla. Och lussekatter. Och glögg. Så jag skall baka tre miljoner åttahundrafemtio tusen pepparkakor idag. Två komma två miljoner lussekatter och beställa åtta tankbilar med varm god glögg. Alla nissar, troll och också småknyttet måste ju få lite gott att smaska på när det är lucia, eller hur?

Talgoxespionerna rapporterar att Leif inte ville gå till dagis i morse. Skrek och bråkade. Men sen visade det sig att han hade blivit förkyld och febrig så det fick passera. Sen var det några hundra barn som inte åt upp sin mat utan gnäll igår. Alla har blivit antecknade och det gäller att sköta sig nu. Speciellt om man inte har gjort det varje dag tidigare under året. En liten pojke i Indien svalde en myra och fast än det kittlar dödsskönt i kistan är det ju synd om myran. Antecknad. Myran får skadestånd, extra julklapp. Den kröp ut där bak på pojken och det var långt att gå och ingen särskilt trevlig promenad. En pappa i Västerås anklagad Lina för att ha ätit upp en lussebulle när det egentligen var hunden som tagit den. Orättvist och därför blev pappan antecknad. Lina får extra present. En lillebror som blev dragen hårt i örat av en storebror får en extraklapp som dras från broderns julklappskonto. Ungefär som vanligt alltså.

Var snälla mot varandra och mot er själva. Ny rapport kommer imorgon. Försök att le mot människor du träffar idag så kanske de blir lika glada som du är. För visst känner du väl att du sprudlar av lite glädje inuti idag? Och hjälp tanterna över vägen. I alla fall de som vill det, de andra kan få stå kvar.

-4.2 grader under snön. -18.8 i luften. Soligt. Renarna mår bra. Nissarna mår bra. Trollen snarkar. Full produktion.

 

Alla avsnitt på olika format finns samlade här, fritt och gratis i en tid när det mesta annat inte är det.

Lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.