Categories
Status från tomten

Tomtens dagbok del 3

Flyttat hit: http://tomtensdagbok.se/

Tredje December
Dan för dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan.

Hej Tomten här.

Skulle skrivit en längre rapport idag men vår pepparkaksfabrik gick sönder och började spruta ut citronsura lakritsbollar istället för söta goda stjärnformade pepparkakor som den egentligen skall tillverka, så jag var tvungen att ta renarna och åka dit och laga maskinerna eftersom Tomtemor var upptagen på annat håll. Ja, nissarna gjorde jobbet såklart. Det var som vanligt musen Jojje som hade byggt bo på ett kretskort i en av kontrollpanelerna. Såklart kortslutit sött och surt blandarna och fått lakritsmaskinen att jobba på för fullt. Jojje är sådan. Är det vinter och kallt letar han alltid upp något varmt och skönt ställe och där lägger han sig och sover. Oftast utan att tänka närmare på var det är han lägger sig. Tyckte väl en pepparkaksfabrik hade sina fördelar kan man tänka. Men när vi väl hade hittat honom och han förstått vad han ställt till med så ångrade han sig såklart. Han pep och pep och pep. Han älskar nämligen jul han med och blev rädd att han inte skulle få några julklappar. Nu bor han här hemma med Tomtemor och mig. Har fått ett hål strax bredvid öppna spisen där det är varmt och gott. Lite gröt skall vi väl också få över till den lille krabaten. Men ost får han vänta med till julafton. Jojje gillar ost. Massor av ost. Alla sorters ost. Så det blir en perfekt present till honom. En hel ostbricka skall han då. Med många olika sorters god ost. Men det är en hemlighet såklart så träffar du honom så får du hålla tyst.

Ja som sagt jag hade tänkt skicka en daglig rapport över läget här i skogen till er mina bästa kompisar så att ni känner att det är lugnt och att det verkligen blir jul. Alltså ta det lugnt ni så står vi för jäktet här i tomteskogen. Det är liksom meningen med allt det här. Vi jobbar, ni är så snälla ni bara kan vara ,och sen så blir det jul.

Pepparkaksfabriksproblemen kanske får till följd att vi måste kalla in trollen för att hinna med allt i år. Men problemet med är att de bara kan jobba på natten. En enda solstråle och de blir ju till de sten. Och så kan man ju inte ha det. Dessutom är de vresiga och sura av sig när de måste vara borta för länge från guldet så en del nissar vill helst inte jobba med dem. Därför har nissarna lovat att lägga på ett extra kol. Ja, alltså man säger så eftersom gamla lokomotiv eldades med kol och gick snabbare när man stoppade i några extra kolbitar. Så gör man naturligtvis inte med nissarna. Gröt och pepparkakor är det som får fart på dem. Sen vill som såklart ha julmust. Varje dag tjatar de. Men icke. Här blir det ingen julmust förrän kvällen före julafton. Punkt, slut och slutdiskuterat.

Önskelistorna bara rasar in. De från alla barnen är för det mesta ganska lätta att hantera. Roliga spännande leksaker har vi ju fabriker som tillverkar alla dagar hela året, dygnet runt. Det är värre med de önskningar som kommer från vuxna. Mamma Agda i Västerås och Pappa Leif i Stockholm önskar sig t.ex. “Snälla barn”. “Snälla barn” vad är det för en önskning? Alla barn är väl snälla! Eller hur? Vi tog upp det här på stora julmötet och kom fram till att det var “lugn och ro” de egentligen menade. Man kan ju tycka att de kunde kläckt ur sig det från början. Ja, kläcka ur sig säger man bara för att hönorna… Ja ni fattar. Lugn och ro kan man naturligtvis trolla fram. Det är inga problem. Men vi tänker lite finurligare. Får alla det de vill så blir det liksom lugn och ro av sig själv och då blir alla nöjda och glada ändå. Så det är så vi jobbar. Men det är såklart en massa att tänka på för att få till det. Ger vi lilla Tanja den tjutande brandbil hon så gärna vill ha så tycker kanske inte pappa Peter att det blir så mycket lugn och ro. Så då får vi försöka hitta på något annat till Lilla Tanja som hon blir minst lika glad för eller ge pappa Peter ett par hörlurar med musik som han gillar samtidigt så allt blir frid och fröjd. Ja det är ett väldigt fixande och trixande som ni förstår för att alla skall bli nöjda och glada.

Våra nissespejare rapporterar att de flesta barn sköter sig och är snälla där ute. I lördags var det en Kinesisk pojke och en tigerunge i Indien som inte ville gå och lägga sig. Det var nog allt. Alla andra barn i hela världen verkar ha varit snälla. Men vi zoomar in lite extra i de här tiderna såklart. Men det gäller ju att vara snäll hela året. Jag menar hur skulle det se ut om det räckte med att vara snäll i några veckor för jul. Vi är tomtar inte lättlurade.

Men vi gillar jul här. Mest bara för att människor för en gång skull börjar bry sig om varandra. Visst det är kul med alla presenter också och all mat och all godis men alla har det inte så lätt under julen. Att vara snäll innebär också att dela med sig till de som inte har det lika bra som en själv. Och snällhet gäller förresten lika mycket för vuxna som för barn. Så hitta på olika sätt att hjälpa. Hälsa på en gammal ensam tant eller farbror på ett äldreboende som normalt inte har någon som hälsar på. Skänk en slant i en insamlingsbössa. Lägger alla en krona blir det till miljontals kronor som kan användas till att göra mycket gott. Lägg ut mat till djuren. Sen framförallt var snäll mot dig själv också och fira den jul de just DU vill fira. Säg nej till att fira andras jul i år. Det förtjänar DU.

-3.3 grader under snön. -18.8 i luften. Soligt. Renarna mår bra. Nissarna mår bra. Trollen snarkar. Full produktion.

Alla avsnitt på olika format finns samlade här, fritt och gratis i en tid när det mesta annat inte är det.

Lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.