Categories
Betraktelser & Berättelse

En ledig dag

Köra igång brännaren, ja, eller Hulken som den heter här i huset. I det epitetet räknasdå panna från 1963 med också såklart. Den som står och studsar där ner i källaren av glädje när termometern kryper neråt som om botten skall nås till varje pris i uppfyllda pelletsbehållare. Hulken känner en obeskrivbar glädje när han, för det är en han, får bränna upp våra pengar. Krona för krona, tia för tia suger han åt sig dem. OK värme ges tillbaks. Men också en smak av helvetet.

Men hos oss är det inte bara att starta maskiner. Det måste jävlas lite. Hulken har också det nöjet att se fram emot under vintersäsongen. Så när jag servar, byter ut det som skall bytas och stoppar i alla kontakter så händer såklart ingenting. Dött. Heldött. Kollar ström först. Jag vet att det gick en säkring där i slutet av säsongen. Men det finns ström. Hmmm…. Mäter vidare. Finner att skruven inte går efter en halvtimmes letande. Letar lite vidare och konstaterar att motor verkar död. Dyrt alltså. Så skruvar upp, Mäter här och där och på några ställen till. Brott i sladden. Puh…. Det kan jag fixa. Det är billigare. Så jag byter sladd och skruvmotor går igång. Monterar dit igen men inget annat fungerar. Felsök, felsök, mät och felsök. Antingen fel på styrkort eller styrenhet. Satsar på styrkort först – billigast. Brännare får hänga med upp till verkstaden. Javisst, en ledare avbrunnen. Tydligen en riktig kortis när den där sladden gick åt pipan. Men det är OK det fixar jag på en timme. Sen skruva ihop, köra igång och nu står han där nere i källaren och om inte hoppar i alla fall flinar av glädje vår Hulk.

Det brukar vara lite tjurigt i början i pannrummet så jag passar på att byta luftfilter på bilen under tiden så jag kan övervaka Hulken samtidigt. Tar en stund. Det är inte lika lätt som det var på Amazonerna en gång i tiden. Det är trångt och bökigt. Men tametusan om inte bilen startar direkt efteråt. Ja antingen hjälpte bytet eller också hade den bara en bra dag. Det visar sig väl under veckan. Hoppas kan man ju.

Så när jag nu sitter här och skriver det här så är klockan sex och det är kväller. Ledig dag idag alltså, det är skönt att inte jobba alla dagar ändå.

 

Lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.