Categories
Betraktelser & Berättelse

Ledarens ord

KOREA-NORTH__2

Jag deltar i en diskussion mellan tre utvecklare på Google. Ja inget konstigt med det, och nej jag försöker inte sälja in VSCP. Det var länge sedan. Men de är fulla av entusiasm såklart. Alla är det på Google och alla är det i Silicon Valley. Ja i USA har mer av det där. Det som är lite fult i Europa. “Är det skoj så är det tamefan inte seriöst”, med slutsatsen att då är det inte arbete heller och alltså något man får syssla med på fritiden.

Men det vi diskuterar är skåpmat såklart. Trodde jag att de läst “Kejsarens nya kläder” så skulle jag hänvisa till den flera gånger under diskussionerna. Det är klart man använder mqtt för att kommunicera mellan modulerna, vem gör inte det idag liksom!!?? Ja osv, förkortningarna, alla kända, alla upprepande som mantran i pressen.

Ja mqtt… jag minns en man som bodde på en ö utanför England, jobbade på ett stort företag och ville styra en lampa… Ja det är en annan historia.

Jag ger mig från den där diskussionen till slut. Det är fredagskväll och jag vill vara ledig. Det kommer säkert bli något som det kommer att skrivas om i tidningarna det där också. Det behöver inte vara speciellt revolutionerande för det. Det räcker så gott att rätt person säger att det är det.

Men det är först när jag läser ett mail från en gammal kompis här på morgonen som det slår mig på allvar. Han nämner nämligen  också ungefär samma förkortningar, jadå MQTT också. Det handlar om självförtroende JAPP, SJÄLVFÖRTROENDE. Folket har slutat att tro på sig själva. Man måste höra ordet från LEDAREN innan man tar till sig något. Ja det är så det är. Det är så det måste vara. Det är just de där hjärncellerna som inte kom med när jag byggdes. Det är för avsaknaden av dem jag borde på bidrag, förtidspension och ömkas.

För visst är det så. På JB gymnasiet eller gymnasiet i Mora eller andra ställen där jag varit anställd så har det verkligen inte varit en bra egenskap att “tänka själv”. Underförstått det finns “andra” som tänker bättre. På JB och i Mora  stod svaren på skolverkets web. Och nog minns jag han som sa just det där att “jag tänkte så jävla mycket själv” och sa det som om det var en förolämpning men som var som  beröm och len söt honung i öronen för mig. Jag vill tänka själv. Till vilket pris som helst.

Så när människorna kallar t.ex. mqtt för den universella standarden för IoT/m2m kommunikation så ler jag lite för mig själv. När de bygger sina lösningar där ovanpå och inhystar ovationerna så ler jag igen. De kommer bygga om allt ihop igen om ett år eller två. Omfamna nästa förkortning som LEDAREN har valt. De är fotsoldater hela bunten. Är LEDAREN Hitler så följer de för man följer enligt lagen, man tänker inte själv, jo man pseudotänker genom att göra precis som alla andra men på ett eget sätt så att inget ändå kan kommunicera med något annat. Det som från bröjan var avsikten med det man nu använder. Man tycker det man gör är revolutionerande fast det bara är samma goja som alla andra sprutar ur sig. Sånt som ingen ens mins under tio år efteråt. Knappat man själv.

Jag vet hur Edsbyn en gång blev en blomstrande bygd för snart hundra år sedan (det är annat idag). Man tänkte och sen gjorde man. Ville man tillverka något ,vad det nu var (mest trävaror var det ju), så byggde man en maskin för det. Man åkte ut på resor i världen. Besökte industrier och såg hur de gjorde. Sen åkte man hem och kopierade det där, anpassade efter sina egna krav. Nästan varenda maskin byggde man själv. Från grunden och uppåt. Min farsa var en del av det där. Fungerade det inte så byggde han något nytt. Uppfann. Det var inget konstigt med det. Man trodde på sig själv och att man kunde och var stolt med rätta över slutresultatet. Ja vi ser den där modellen användas i Kina idag. Visst –  med framgång såklart, för det är ett framgångskoncept.

Men det är klart  man skall använda färdiga lösningar. Utvecklingen sker genom att bygga nytt på de nya – inte på att bara använda det nya. Det finns en skillnad där för den som orkar tänka.

 

Lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.