Categories
Betraktelser & Berättelse

Vinter och sol påkullen

images

Trettiofyra grader visare termometern på kontoret när jag kommer ner. Stora skolfönster skapar växthuseffekt här nere, men om sanningen skall fram så sitter termometern också i solen. Man kan bara göra en sak. Öppna fönstret och få in allt det där soliga utifrån in i sina lokaler. Eller gå ut. Jag gör båda.

Öppnar ett fönster så mycket det går. Fortsätter ner i källaren och fyller pellets. Det är länge sedan man behövt fylla storportioner nu. Hulken, som vår panna heter, är lite mättare och belåtnare såhär på vårkanten. Det är under kallvintern som han kräver ständiga påfyllningar för att stilla sig och motvilligt dela med sig av god värme, göra det i ett raseri som inte står aktiva vulkaner efter. Mildare till sinne nu alltså. Så jag kan fortsätta ut. Fylla fågelmat. Femton liter går det i matautomaten. Blir en tio kvar i säcken som jag tar med och häller ut på marken. Dom gillar det fåglarna. Det är mer naturligt än gröna stålkonstruktioner fyllda med frön.

Några talgoxar räds mig inte längre. Väntar i lönnen vars näsor från förra året har börjat gro. En av katterna kom in med en i veckan. Kanske hade den fastnat på henne. Jag satte den i en kruka på kontoret. Vattnade den med ljummet vatten. Kanske vill den bli en hel lönn. En som skall överleva oss alla här i huset och se sådant på den här kullen som ingen av oss här nu boende kommer att få se. Livets mysterium i den den där lilla grodden som så gärna vill bli ett stort vackert träd.

Blåsvädret har blåst upp dörren på uthuset. Det gör blåsten alltid. Det finns springor nog där ute för vindar att pusta upp dörrar med. De är lekfulla och busiga på det där viset vindarna. Vill gärna spela spratt och leka och pusta upp och bort saker. Mina stövlar gör avtryck i kritvit snö när jag vandrar över gårdsplanen. Det är tyst på kullen och också byn där nere verkar sova, göra det fast det nästan är mitt på dan. Jag känner att jag vill stanna här ute. Vill stå här och ta emot solstrålar som äntligen värmer. Men det finns jobb att göra. Söndagen är ingen vilodag för den som har eget företag. Har aldrig varit. De som säger sig företräda han/hon/det/gud förstår det lika lite som de förstår allt annat. Jag förlåter dem för det. Vem kan göra annat.

Lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.