Categories
Swedish

Allt du behöver för att bygga en ventilator – Elektroniktidningen

Medtechjätten Medtronic släpper nu designunderlagen till Puritan Bennett 560 så att alla som vill börja tillverka ventilatorer snabbt ska komma igång.

Source: Allt du behöver för att bygga en ventilator – Elektroniktidningen

Categories
Swedish

For Introverts, Quarantine Can Be a Liberation

Source: For Introverts, Quarantine Can Be a Liberation

Categories
vetenskap

Signar Mäkitalo — Lugnet

https://www.facebook.com/94131568386/posts/10157618177973387/

Categories
Böcker

Senast lästa bok

Halvmördaren : krönika över Adalbert Hanzon i nutid och dåtid författad av honom själv
av Håkan Nesser

Håkan Nesser är definitivt en av mina favoritförfattare. Mitt liv skulle vara förminskat utan hans böcker. Så redan innan jag börjar läsa den här boken så är jag rätt övertygad om att jag kommer att gilla den. Och jag får det jag förväntar mig. Med råge också. Gillar finurligheten. De konstiga orden som dyker upp då och då. Funderingarna. Dialogen med läsaren. Ungefär som vanligt med Nessers böcker alltså. Läs!

Andra böcker jag läst finns här.

Categories
Böcker

Senast lästa bok

Sorgeängel av Marianne Cedervall

Jag tycker de första böckerna om Mirjam och Hervor är fantastiska. Men nu här efter några böcker är det lite tröttare. Men läsbart helt klart. Speciellt om man är lita sjuk och sängliggandes så suger man i sig den på en dag. Troligen lämnar historien inget efter sig för framtiden, men man har haft fel förut. Det är helt andra böcker än de man tror som stannar hos en till slut.

Andra böcker jag läst finns här.

Categories
Böcker

Senast lästa bok

Som pesten av Hanne-Vibeke Holst

En bok skriven i Augusti 2017 och som beskriver den pandemi vi har över oss nu nästan i detalj. Lite otäckt nästan. Får en att undra vilka kranar som världens författare tappar sina ord ifrån.

Boken är intressant. Finns mycket att lära från ett gediget research. Dubbelt intressant i dessa tider såklart. Möjligen hade den vunnit på att kortats en aning.

Läs!

Andra böcker jag läst finns här.

Categories
Betraktelser & Berättelse

De svarta mot de vita

Så sitter man där då äntligen igen på sin låtsaskontorsstol. Visserligen är hostan från helvetet kvar till vissa delar, visserligen rinner näsan, visserligen känner jag mig rätt mör och jodå, jag sover till halv tolv innan jag tar mig ner hit. Men ner kommer jag. Det har jag inte lyckats med på några dagar. Det är ovanligt. Suget brukar ta överhanden. Några Alvdeon och sug håller mig igång en lång bit på vägen.

Jag har sannolikt åkt på en vanlig influensa. Har upplevelserna med en Coronainvasion kvar som de flesta andra. Men det räcker med vanliga förkylningsvirus också. Det kan jag lova. Det var år sedan jag åkte på en riktig influensa. En som fick mig på rygg. Så det var antagligen dags. Stod där och väntade med en etikett “Åke Hedman” om halsen när man släppte in hen.

Bättre idag alltså. Tror jag. Går upp på morgonen och tror det varje dag. Sen börjar jag hosta. Ja sen är den dan över. Kanske är det bristen på magmuskler. Hade man mer vältränad kagge kunde man hosta sig igenom en dag i låtsasjobbets glädje. Men nope, här fungerar det inte. Efter duschen är jag helslut och få kasta mig på soffan. God bok och sömn säger kroppen. Ja och man vill ju sköta sig. Så det blir god bok och sömn.

I grund och botten är man ju bara del av en jättestor cellsamling. Eller mikroorganismer och celler kanske man skall dela in kroppens beståndsdelar i. Fast mikroorganismer är väl celler de med. Hur som helst. Tillsammans utgör all de där miljarder beståndsdelarna det som man stolt kallar “jag”. Man liksom åker ut med helikopter över en bergskant i alperna där kameran filmar rakt nedåt om man tänker sådär och det når in i tröghjärnan. “Tillsammans” handlar det om. Det är något slags solidaritetsprojekt allt det där med att vara en levande människa. Va!? En massa celler/mikroorganismer som jobbar tillsammans för att allt skall fungera. Som värsta samhällsbygget är det. Med miljarder invånare. Invånare som skall vara nöjda. Som skall befinna sig i balans. Ja, rent av kommunistiskt är det. Lika åt alla. Eller åtminstone det de vill ha åt alla. Jämviktsprojekt. Det fungerar liksom inte om någon del börjar roffa åt sig.

Det där jaget sen. Om man inte krånglar in en gud och delar på själ och kropp så blir väl det där jaget på sin höjd en talesperson för de där miljonerna. En som kan säja “aj” och skratta. Resten sköter alla de där miljarderna tillsammans. För att vi tillsammans skall leva en dag till.

Jag tänker ofta på alla där inne i kroppen. Nu med virus i kroppen så pågår ju verkligen regelrätta strider. Slemmet som kommer ur näsa och som man hostar upp innehåller mängder av döda egna celler och döda motståndare som sköljs bort ur systemen. Vårt immunförsvar är fantastiskt. Anpassar sig efter hotet. Offrar sig själva i kampen. Målet är att vi alla andra som blir den här “jag” skall överleva. Fantastiskt. Jo jag säger “tack” då och då. Och menar det. Jag vet inte om det når fram till vita blodkroppar och andra. Men jag hoppas det. För nog finns det anledning att känna tacksamhet för det arbete som görs i kroppen av immunförsvar och annat. Där finns ingen tvekan. De bör ingå i åttaapplåden de med tycker jag.

Categories
Swedish

For Introverts, Quarantine Can Be a Liberation

https://www.bloomberg.com/opinion/articles/2020-03-28/coronavirus-for-introverts-quarantine-can-be-a-liberation

Categories
Betraktelser & Berättelse

Sådant man inte visste innan man vet

Är du förkyld ökar näsans snorproduktion, och du kan räkna med att få i dig mellan en halv och en hel liter snor om dagen.

Tur att man sväljer det mesta alltså.

Liksom.

Categories
Meterologi

Och blåsigt på det…