Categories
Internet of Things (IoT) M2M VSCP

Ny release av the open source M2M/IoT framework VSCP & Friends

Jag tänkte att jag skulle informera dig lite om den senaste release 0.4.0 Fluorine som släpptes idag.

I och med den här versionen har vi nått de  mål vi satte upp när projektet startade hösten 2000. VSCP & Friends är alltså tonåring numera och kommer att höras lite mer.

  • Enheter kan upptäckas och identifieras på ett enhetligt sätt.
  • Enheter kan konfigureras på ett enhetligt sätt.
  • Enheter kan arbeta autonomt.
  • Enheter har en enhetligt sätt att presentera data.
  • Enheter har ett enhetligt sätt de kan uppdatera firmware.

Till skillnad mot andra likande lösningar så är de abstraktioner som finns i systemet anpassade för en värld som kör många olika protokoll (CAN, TCP/IP, MQTT, raw Ethernet, för att nämna några som fungerar turnkey) men också på alla sätt anpassningsbart till alla andra system och lösningar så länge som de exporterar något slags API. Så istället för att ha en lösning som går hela vägen från hårdvara till presentation så finns här en öppen och fri stackad modell där man kan “hooka in” på valfri nivå.

På processor sidan har vi idag stöd för PIC (alla modeller) AVR (alla modeller) ARM ( det mesta) och snart för MSP-430. Större system är naturligtvis stödda också och VSCP & Friends fungerar bra på Raspberry Pi, Carambola och Beaglebone

En inbyggd web-server och ett enkelt utbyggbart HTML5 websocket baserat användargränssnitt är de stora nyheterna i den här versionen. Kan man snickra ihop en HTML sida kan man skapa ett användargränssnitt.

Två videosnuttar som visar lite av det som kan göras även om de är dåliga.

http://www.youtube.com/watch?v=qV41vWt5toE
http://www.youtube.com/watch?v=C6YkT95K1RY

Mer info finns på vår site http://vscp.org/

MVH
Åke Hedman

ps Det är såklart omöjligt för oss att göra oss hörda speciellt mycket i världen och i Sverige. SUN, SICS, IBM och likande har högre röster. Vi sitter djupt inne i skogarna av Hälsingland och blir sällan inbjudna till de evenemang som händer på IoT/M2M området i Sverige och har inte råd att åka på de som sker i världen och  än mindre kammar vi hem bidrag från Vinnova eller liknande. Men vi ger oss inte för det. Aldrig någonsin. 😉 ds

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.