Categories
Musik

Musikupprorsinlägg

DEK007-01-M
Musikupproret känns hoppfullt. Ser man alla namn som skrivit under känns det så i ännu högre utsträckning såklart. Samtidigt blir jag ledsen när talangfulla musiker ägnar sin tid åt inlagor och överklaganden istället för att göra musik som ju faktiskt är alternativet till skiten och det talangfulla är bra på och borde hålla på med. Som jag ser det så finns det strider som man inte kan vinna. Melodifestivalen är en sådan. Det spelar ingen roll att jag tycker det är skit, orättvist blaj, massorna vill ha det där – precis som det är med det mesta annat på televisionen IMHO – och de flesta som skriver på en lista som den här deltar ändå med lust och glädje i vilken karriärfrämjandes smörja som helst om de nu skulle bli tillfrågade, samtidigt som det enda som skulle få effekt var om just musikerna vägrade att delta såp länge som det ser ut som det gör. Satte handling bakom underskrifter och ord.

Musiker lever idag i en tid när man har möjlighet att ta över kontrollen över sin musik igen och inte vara de som sitter längst ner i näringskedjan som vilka andra bönder som helst som bara tar in småpengarna medan mellanleden skor sig. Man måste helt enkelt lära sig samarbete. Tillsammans som väsnades björktrastar jaga bort de där hökarna och ta kontrollen själv. Äga tillsammans, skapa tillsammans istället för att överlåta till andra att göra det där och samtidigt plocka in stålarna själv. Problemet är att musiker inte kan samarbeta. Det är den läxan som måste läras. Man måste kasta avundsjukan åt sidan och glädjas åt andras framgångar samtidigt som de med framgångar måste hjälpa de talangfulla, inte bara kompisarna och de snygga, där nere att ta sig upp. Luckra upp det kollegiala stjärnstatuslagren som den här branschen är så berlinmurscementerad med.

När konstnärer eller vilka talangfulla det nu är börjar skriva petitioner istället för att skapa blir de bara sedda som vilka sorgliga rättshaverister som helst. Det oavsett hur rätt man har. Låt konsten vara vapnet istället. Ge dem där ute inte ens chans att ens tänka att vi, de där som skrev på musikupporet är bara som räven och rönnbären. Förlorare som inte klarade konkurrensen.

Lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.