Categories
Betraktelser & Berättelse

Postlådan

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Sommarmorgon. Klarblå himmel och sol som i sommarlov. Det blåser ganska kraftigt. En vind som torkar upp efter helgens regn. Av någon underlig anledning får jag känslan av att ha sovit i tält när jag går och hämtar tidningen. Man gjorde ju det förr som barn den här tiden. Längtade till dom lediga sommarlovsdagarna kom och man kunde slå upp tältet och sova där med någon kompis. Ofta frös man så man skakade där i natten. De effektiva sovsäckarnas tid var fortfarande reserverade för de som var rikare än vad vi var. Men härligt var det. Spökhistorier och serietidningsläsande på kvällen med godis och kakor i massor. Fanns det chips? Minns dom i alla fall inte. Det var definitivt också saft i flaskan och inte köpt dricka. Den som drickabilen levererade med alla oss ungar flockandes runt.

Jag får alltså den där känslan här på morgonen. Måste ta ett varv i trädgården. Hälsar på citronträdet som lite chockat har fått flytta ut nu när sommaren är här på riktigt. Jag smeker bladen och säger åt det att kämpa på. Plommonträdet likaså. Det som köptes för fastrarnas pengar som ett minne av fastrar. Det växer trotts rådjurens framfart på det. Om några år och långt efter att Karin och jag är borta kommer det att ge frukt åt dom som vill ha. Jag smeker bladen på detta lilla plommonträd också. Var plommonen gröna eller lila som det skall bära. Lila tror jag men minns inte och inte spelar det någon roll. Går istället ner till eken. Den är bara tre decimeter på väg mot himlen ännu. Men har växt mer i år än tidigare år. Trotts rådjurstuggor och iskalla vintrar. Det känns som om den bestämt sig nu. Den skall tamefan växa sig stor och stark just där vid stenen och stå där också om tre hundra år när ingen ens minns att vi som satte den fanns. Vi människorna i det gula huset som då låg här på kullen och som plockade med eken från Sörmland en annan sommar för många, många år sedan.

Med det är det bara att gå in igen. Frukost ute blir det inte men väl lunch. Fil och macka till fågelkvitter här på kullen. Men först skall jag förändra världen. Det ständigt pågående låtsasarbetet.

Lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.