Categories
Betraktelser & Berättelse

Det vrånghälsingska.

Sople_lodu

Imorgon stora rundan. Ner till Ljusdal och spionera lite inför Torsdagen. Sen över Järvsö, heja på Barbro, och vidare till Bollnäs. Äta en Maxburgare. Vegetarisk såklart. En flaska rom hör påsken till och måste införskaffas. Handla lite (eller kanske mycket) påskmat. Sen hemåt igen över Edsbyn. Det vanliga. Gravarna i Ovanåker, en tur genom Edsbyn – som man kanske inte känner längre. Köpa lite rördelar och sen upp mot Voxna. Vinka till poeten precis där när man börjar få upp farten efter samhället (borde inte vinterutflyttade poeter återvänt till sina kojor nu?) och sen följa Voxnan vidare upp mot dom stora skogarna. Borde bli ungefär en heldag det. Låtsasjobb på hög nivå liksom.

Men allt det där det är imorgon det. En fullmåne utanför fönstret nu. Stor, vit och rund. God på något vis. Bådar gott för ypperligt blåljus mellan träden inatt. Men det är först imorgon natt som den är full på riktigt. Då skall vargarna och jag göra gemensam sak där uppe på Örnberget. Där, där man nästan kan se så långt som Hälsingland sträcker sig. Också då, där i natten, rullar dom bort ut i fjärran dom där bergen. Men nu i grader av svart istället för nyanser av blått . Berg som man i andra landskap skulle ha dragit vägarna runt men som envisa Hälsingar såklart dragit vägarna rakt över. Det vrånghälsingska i folket hindras såklart inte av ett berg som råkar stå ivägen. Gillar det också. Det där vrånga hos människorna här. Folket som säger ord man kan lita på.

Läste förresten i Ljusdals Posten idag att jag är 56-år. Kan det verkligen stämma det!? Känns liksom äldre än en o-cool gubbe från Los känner sig.

2 replies on “Det vrånghälsingska.”

Grattis till vinsten! Saknar dig på facebook!

Tack Hans! Lite komiskt eftersom jag är nöjd med fågelkvitter och så många skulle hugga av en arm för den här chansen. Men det är klart kul att slippa vända på slantarna en gång och inte bara tänka “nödvändigt”. Det blir nog skoj. Glad Påsk på dig!

Lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.