Categories
Företagande Swedish

Kapital i glesbygd

paket

Det här fotot gör mig förbannad. Det visar en dags paket skickat från det som folk kallade DOSiLOS men som egentligen hette Data of Scandinavia. Ett företag i Sverige som så många andra företag. I Hälsingland den största kunden på posten. Sjutton tusen kunder runt om i Sverige med merparten i Stockholmsområdet och i Göteborg.

Jag blir inte förbannad för egen del. Inte längre. Mina sår har läkt. Jag har gått vidare. Men det finns andra som startar företag utanför de stora städerna. Som liksom mig kommer att träffa näringslivsrepresentanter som säger “Datorer det tror jag inte på men kommunen har skaffat en fax det är framtiden…” eller bankmän som inte tror på det där med datorer och vad är programvara för något egentligen? Byt “datorer” mot din business. Det fanns helt enkelt inte pengar att växa för. Vad skulle man använda när ens egna var investerade. När huset var intecknat. Ett hus som dessutom inte har ett värde som kan inbringa speciellt mycket pengar. Ett växande företag kräver pengar. Det är bara så. Så länge man växer tjänar man inte pengar.

Jag träffade Dustins grundare Bo Lundevall i Las Vegas i USA. Dom var mindre än oss då. Vi pratade finansiering och han berättade att han fått ihop tolv mille. Jag hade hundratusen. Dustin stal vårt koncept rakt av. Dom hade till och med samma billiga papper i sina utskick. Det var helt rätt av dom att göra så. Det var ett vinnande koncept. Vi vet var dom är idag. Arbetstillfällena skulle kunnat hamna här istället.

Problemet är att vi måste ha bankfolk som ser bortom det uppenbara just nu. Näringslivsfolk som också kan göra det. Politiker likaså. Vi har ingetdera här ute i landet. Man hamnar inte på sådana positioner för att man har visioner utan av helt andra anledningar. Man är en bra bandyspelare till exempel. Där finns den största anledningen till att vi inte heller får de nya snabbväxande företag vi så väl behöver.

Läs mer om Dustin.

Lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.