Categories
Betraktelser & Berättelse

Messias

Ny vecka. Nytt hopp. Lite jippie på det. Tänker man. När man går ner för alla trapporna. Äntrar kontoret. Flinar lite för sig själv.

Vi avlyssnar Händels Messias i Ljusdals kyrka i helgen. Inte hela. Då får man sitta i tre timmar. Nope. En del. Jodå, Halleluja är med. Ja och mäktigt såklart. Otroligt imponerad av sångare och musiker. Tänk att allt det där finns här. Va!!! Otroligt. Lika bra som när hela avlyssnades i Uppsala domkyrka någon gång på 80-talet.

Sen är förvåningen stor över att en sådan som jag släpps in i en kyrka. Stort det med. Jesus hänger där på ett kors i taket. Smal och “ärmlig” (ovanåkersmål). För en okristlig själ som jag känns det där märkligt. Ja också den mer välmående avbildningen av honom framme vid altartavlan. Men där som tjockis, antar jag att han sitter där på Gud’s vänstra sida. På korset är det inte lika glatt. Såklart.

Men en vacker kyrka. Rikedomar. Jag antar att en återkommen Jesus skulle riva ner hela schabraket och börja med avbildningarna av sig själv, sen spränga predikstolen och altartavlan och sen själva byggnaden. Allt det där handlar om kyrklig makt, prästers makt, men så väldigt lite om det gudomliga.Han/hon/det/gud finns överallt och behöver inget guld, inga stora ord och inga stora byggnader. Allt han/hon/det/gud står för finns i soluppgången, stjärnhimlen och i ljudet av en porlande bäck. Så känner jag för alltet. Fast vem fan bryr sig om vad jag tycker? Men rätta.

Antagligen.

Såklart.

OK med det är jag.

Hursomhelst är vi övertygade om att vi måste ge oss ut på fler kulturella evenemang K och jag. Det säger vi varje gång vi kommer iväg. Man lyfter av nya intryck. Helst sådant som inte tillhör det man normalt tar in och konsumerar. Man måste försöka överraska sig själv helt enkelt. Så ofta man kan.

På hemvägen, köper sushi. Avhämtning eftersom man strax stänger. Känns lite konstigt att allt i centralorten stänger ner så tidigt. De vanliga affärerna är öppna längre än matställena. Hallå liksom. Men ny tid. Inte min tid. Hur som helst är sushin bland de godaste vi ätit. Ja och det är ett gott betyg. Turligt nog frågade killen i kassan om vi ville ha kladd på. ICKE!!! Glömde att säga ifrån med emfas på den punkten innan. Fyfan för majonäs på sushi. Vem fan har kommit på den iden? Borde inte den personen hudflängas och därefter pryglas hårt en lång lång tid.

Men gott att leva.

Alltså.

Mer behövs inte.

Nu tar vi tag i den här veckan.

Lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.