Categories
Betraktelser & Berättelse

Frasse

Gammelkatten Frasse fyller arton år idag. Tänka sig. Han är vid god mod trotts sin ålder (88 år motsvarande människoålder). Visst, han är mager – alla våra gamla katter har blivit det mot slutet – okänt varför. Han är lite vimsig, instabil och vinglig ibland och ser väl kanske inte riktigt så bra som han gjorde i sina glansdagar. Men det mesta annat fungerar som det skall trotts allt.

Han har varit kung här på kullen under alla år. Ingen fajt har varit för stor och när alla våra andra katter gömt sig under soffor och sängar, rädda för en inkräktaren (riktiga fegisar har de varit), så har Frasse tagit den där modiga positionen i frontlinjen och alltid vunnit de där fajterna, de som ibland har varit riktigt våldsamma (vilket syns på hans fransiga öron).

Numera har han självmant satt sig på undantag. Inga fler fighter med ålderns rätt. Han sover och äter mest. Gärna mjukmat och helst i obegränsade mängder. Han glömmer alltid efter en kvart att han överhuvudtaget har ätit den dan. Så mjukmat i en aldrig sinande ström får det väl bli idag. Presenten får bli att han får äta så mycket som han vill idag.

Gammelkatten skämmas bort. Den siste i en kull på tre. Newton, Tingeling och Frasse med mamma Byssan. Men bara Frasse kvar nu då.

Lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.