Categories
Musik Swedish

Till barnen!

Melodifestivalen är en programserie som springer ur en nästan riktig tävling. Den hölls varje år, med få undantag, från 50-talet och fram till början av 2000-talet, ungefär. Ganska många gånger fanns spekulationerna där i branschen om det verkligen gick rättvist till. Av erfarenhet vet jag att det förekom oegentligheter i form av lobby-verksamhet, ”mutor” och svåger-politik. Men det var en tävling.
Problemet idag är att många tror att det fortfarande är en tävling. Mellan upphovsmän/artister som under sprakande, gnistrande överdådiga former slåss mot varandra. Det ÄR INGEN tävling längre, kära barn. Dom vill bara få oss att tro det. Dom vill få er, ungar, att tro det.
Jag kan omöjligt säga att det är en dålig programserie. Den är bra och engagerar många i vårt land, speciellt barn. Programmet bygger på folkets engagemang. Fanns inte det, skulle man inte ha en sådan gigantisk budget och så många sponsorer.
Hur kommer det sig att just melodifestivalen tänder stora delar av folket och får media att vända ut och in på sig i jakt på snaskigheter och små påhittade skandaler. Man tror att det ÄR en tävling!
Älskade ungar, tävlingen är inte på riktigt! Det är EN person som har fått uppdraget av SVT att sätta ihop en roande samling artister och trudelutter. För att kunna göra en programserie varje vinter som folket kan engagera sig i. Tycka, skälla på, hylla, sjunga med, gnälla på och ha alla möjliga åsikter om.
Problemet har ni ju redan förstått. Man berättar inte detta, utan vill få oss att tro att det är….en tävling. Att alla kan skriva och skicka in låtar i hopp om att just deras alster ska få vara med.
Visst, alla KAN göra det, men det är fullständigt meningslöst. Det är ändå bara EN person( med sidekick) som bestämmer. Han plockar dessutom både artister och låtar efter eget gottfinnande från ett fåtal skivbolag/förlag. Jag vet att allt detta inte är hemligt. Herr Björkman har själv gjort vissa medgivanden där den vuxne, lyhörde kan skönja en del av sanningen. Därmed tycker kanhända SVT och Björkman att man har ryggen fri. Icke!
Allt vore ju frid och fröjd om bara SVT kunde BERÄTTA för barnen hur allt går till. För kära SVT….barnen är övertygade om att det är en riktig tävling! För ni säger ju inget annat. Ni måste vända er till dom och förklara er. Ni lurar och bedrar barnen, som det är nu. Inte bara barnen. Alla de som inte hört de små viskande medgivanden som någon gång uttalats. Alla blir förda bakom ljuset.
Christer Björkman kryddar dessutom det hela med att påstå att ”Den svenska musikeliten” deltar i melodifestivalen och att den speglar ”den bästa musiken som skrivs i Sverige”. Jojo….
Om nu SVT/Björkman skulle ha den lilla anständigheten att faktiskt lägga korten på bordet, TYDLIGT, så barnen förstår, skulle Melodifestivalen kunna fortsätta i sin nuvarande form då?

/Peter Lundblad

http://www.englundmusic.com/default.html

Lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.