Categories
Betraktelser & Berättelse Status från tomten

Statusrapport 18 från tomten

skumtomtefudge

Flyttad till https://www.tomtensdagbok.se

Hej tomten här,

Vi har haft en explosion här i natt i den fabrik som tillverkar skumtomtar. En riktig smäll blev det när själva tomteavbildaren – ja alltså den maskin som gör en liten kopia av mig i godisskum – blev för varm, efter att ha jobbat extra hårt nu inför julen. Det ena ledde till det andra och kabooooom så exploderade den och hela fabriken flög i luften med en hiskelig smäll. Alla nissar som jobbade där flög i luften med den. Flera stycken flög högt upp ovanför molnen. Så hiskelig var smällen. Men nissarna gjorde inte illa sig och till slut ramlade dom ju ner igen som allt gör som man kastar upp i luften. Gäller nissar också. Dom kan inte flyga så värst bra. Inte heller med själva nerramlandet var någon fara eftersom det är så mycket snö så att dom kunde landa mjukt i den. Utom dom som hamnade i skorstenar, träd och tak såklart. Blev en del blåmärken där. Tro dom egentligen tyckte alltihop var ganska spännande faktiskt.

Värre är det med alla skumtomtar. Sen explosionen har det regnat skumtomtar över hela tomteskogen. Tänk dig ett riktigt snöoväder men där det istället för snöflingor regnar ner massor av skumtomtar. Miljoner av dom. Man måste ploga bort dom från vägarna. Alla tak är fulla med dom. Träden lika så. Det som är bra är att man bara behöver gapa så får man en skumtomte i munnen rätt vad det är. Men man tröttnar ju efter att ha ätit några hundra. Blir liksom illamående och får ont i magen.

Istället för snöhögar å har vi nu alltså istället fått skumtomtehögar som smånissarna har börjat bygga grottor i. Men det är ju meningen att skumtomtarna skall skeppas ut till alla barn och vuxna som älskar att smaska på skumtomtar i jul. Inte ligga här och skräpa. Så nu har alla samlats för att samla ihop dom. Det är talgoxar, hackspettar, blåkråkor, möss, sorkar, älgar, vargar nissar, kaniner, uttrar, harar, jättar och ett lejon på besök. Ja, i stort sett alla djur som är vakna. Björnar och igelkottar sover ju hela vintern för att kunna smita undan allt julstök. Slöisar. Dom är inte alls förtjusta i det. Så dom är väl i princip dom enda som slipper. Trollen också såklart. Vi kan ju inte ha dom drällande ute på dagtid så att dom blir till sten. Jättarna har varit till stor hjälp. Med sina stora händer kan dom fösa ihop en hel hög med skumtomtar. Problemet är att ibland följer det med en cykel eller bil utan att jättarna märker det. Men det är en stor hjälp för oss eftersom de skulle tagit flera timmar för oss andra. Men det verkar som om vi skall kunna samla ihop alla dom exploderande skumtomtarna i alla fall. I alla fall dom flesta. Åtminstone dom som inte blivit uppätna. Får du lite brända, eller lite barr eller grus i påsen, eller en cykel i påsen, när du öppnar skumtomtepåsen i år så vet du varför. Det är bara från explosionen och ett tomteskogsbarr eller tomteskogsgruskorn ger mycket tur så var inte ledsen om du råkar hittar ett i din påse. Önska något och ät upp det istället så slår nog din önska in skall du se.

I dag inleds julfriden. Julfriden har varit lag ända sedan urminnes tider. Den innebär att inga djur får äta eller skada ett annat djur. Julfriden sträcker sig från idag och fram till nyår. Från och med nu äter alla bara min och tomtemors julgröt. Lejon och lam, rävar och harar, vargar och älgar kan nu gå sida vid sida med varandra utan att vara rädda. Det är bara en del människor som inte fattat att julfrid gäller nu. Dom verkar ha glömt vad det är. Snälla tala om det för dom. Det här är viktigt. Bryter man mot den så blir man förvisad från julen för evigt. Man får aldrig mer några julklappar och får inte vara med på vårt stora årliga julbord. En gång för länge sedan var det ett lejon som tog en Gnu några dagar för julafton. Han gillade inte tomtegröt den token och var så hungrig. Därmed bröt han julfriden och fick gå ensam i många jular efter det utan julklappar och vänner. Efter några år insåg vi att han lärt sig sin läxa av händelsen och alla djuren och vi tomtar bestämde att han hade fått sitt straff. Han blev sedan den bäste förespråkaren för julfriden och är runt och pratar om den med alla under året. Gillar gröt igen också. Man måste lära sig att förlåta om man själv inte skall bli lika dålig som den man borde ha sagt förlåt till.

Det finns många djur och människor som är ensamma under julen. Som inte har någon familj att fira julen med. Naturligtvis får dom också julklappar av mig. Tomten ser alla (eller hur Anna i Östersund som låtsades somna igår och låg och läste serietidning med en ficklampa under täcket när mamma gått ut och trodde hon sov. Jag såg dig!). Egentligen borde ingen behöva vara ensam under julen. Att äta tillsammans och att skratta tillsammans är det viktigaste som finns. Jag skulle vilja att du under julen ställer dig i ett fönster när det blir mörkt. Tittar ut på stjärnorna och tänker en stund på alla dom som inte har andra omkring dig som du har. Om du är en av dom ensamma kan du göra på samma sätt. Ta emot alla dom tankar som kommer från andra och som tänker på dig. Men framförallt tänk på julfriden. Inte en fluga, inte en spindel skall dö under den här tiden. Alla har rätt att leva och känna tryggheten i den förvissningen nu. Djur äter varandra. Så fungerar naturen. Det är helt naturligt att det är så.Men under julefriden så dödar ingen av oss varandra. Sån är jullagen.

Nä nu måste jag hjälpa till att skotta skumtomtar i påsar och lådor och säckar om vi skall lyckas få någon ordning på det här. När det är klart så skall jag sätta mig och läsa dom sista önskelistorna som kommer in. Har du inte skickat din önskelista så är det verkligen dags nu om vi skall hinna med att läsa den. Vi får höras imorgon. God Jul!

Mamma Karin gjorde en hel bytta köttbullar i går som pappa Åke nallade ur. Noterad! Du måste försöka hålla dig Åke fast dom är så goda annars kanske du inte får någon julwhisky. Niklas har varit väldigt duktig och hjälpt mamma i år. Blir extra julklappar där. Jonas pluggar så han behöver inte greja så mycket till jul. Det räcker så bra med pluggandet. Bra jobbat. Renate har hittat sin pappas kakburkar och knycker några då och då när pappa inte ser. Men nu börjar det ju synas eller hur Renate. Antecknad! Siv måste sköta sig. Thomas, tänk på städningen. Du fuskade visst sist rapporterades det!

-2.1 grader under snön (en snigel vaknade till liv där under och vinglar omkring lite sömndrucket). -3.8 i luften (det snöar fortfarande skumtomtar). Vi skall nog hinna med julen tror jag.

Gamla statusrapporter finns här
http://www.eurosource.se/akhe/wordpress/?cat=17

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.