Categories
Betraktelser & Berättelse

Årets kukmätartävling

http://computersweden.idg.se/2.2683/1.671964/lonelistan-2016/sida/2/plats-1-10

En lista med IT folk i Sverige som tjänar mest. Jag måste titta igenom den fast jag egentligen inte egentligen  är ett dugg intresserad av dylika listningar. MEN med ett gäng IT elever under åren, en del riktiga stjärnor så borde väl någon i alla fall finnas med på de där listorna. I alla fall om min lärargärning har burit någon frukt.

Men nej. Inga elever. Inte en kotte. Man var en skitlärare alltså. Det blev tydligen bara fallfrukt…

Fast har man funnits i den här  branschen så finns det såklart ett gäng namn som man känner igen och har minnen till på den där listan.

Plats 198/200. Bo Lundevall, grundare av Dustin AB. Taxerad inkomst 2100:-  Jodå han har det bättre ställt än vad det låter. Men har dragit sig tillbaks. Vi träffades i Las Vegas, (kan det vara 1989?) Comdex. Jag körde D of Scandinavia (DOSiLOS) och han skulle precis starta en liknande grej. Han hade precis fått en investering på 12 mille från Schweiz och jag hade lyckats få loss 100 tusen från Föreningssparbanken i Färila med huset som säkerhet och borgen uppe på det. Datorer trodde man inte på på hos bondbanken. Inte tillväxt heller. Jag han kopierade såklart hela skiten. Samma katalog. Samma utgivningsfrekevens. Samma koncept. Ja resten är historia. Segraren skriver historien och köper den dyraste villan.

Plats 83/200 Bert-Inge Hogsved, grundare av Hogia AB. Taxerad inkomst 2328300:-
Mitt företag eurosource var ett av de första i världen att göra tilläggskomponenter till Visual Basic (VBX’er). ActiveX kontroller som de kom att kallas senare. Underfinansierade så att det smällde om det såklart, det här var under svåråren, men ändå. Om ingen trodde på datorer så kan ni kanske förstå hur hög förståelsen var för verktyg för programmerare i min närhet. Vi var ett gäng på kanske tio personer som var bjudna till Microsoft i Kista  varannan månad eller något sånt. Någon kul snubbe från huvudkontoret flög in och så presenterades någon ny teknik under en dag. Någon snubbe från Hogia var med en gång och sa att Bert-Inge brukade satsa i mjukvaruföretag. Vi träffades några veckor senare under en frukost i Stockholm när han var där på affärsresa. Jag hade åkt ner alla milen. Vi pratade en timme. Sen skulle han iväg. Jag åkte hem igen. Sen blev det inte mer med det. Jag tjatade lite försiktigt efteråt också men märkte ju redan på frukosten att det här det var han inte intresserad av. Med rätta kanske… eller också hade det kunnat blivit något av det där. Ingen kommer att få veta.

Plats 189/200. Jens Nylander, vd Automile: 562200:- Ja Jens ja. En långkörare. Han ville in i hemautomation. Vi har pratat åtskilliga timmar i telefon och på mail. Men mycket prat och lite verkstad har det varit. Sen han flyttade till USA så har vi ingen kontakt. Jag tror fortfarande att vi kunde ha gjort underverk. Han som frontfigur, jag som teknikgubbe i bakgrunden. Men han ville nog in och peta i tekniken också. Fel, fel, fel. Lycka till med Automile säger jag. Den ende på listan vars telefonnummer fortfarande finns kvar i mobilen.

Tre namn av 200. Ja så kan det se ut när man sitter avsides.

Lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.