Categories
Betraktelser & Berättelse

Bla bla bla bla bla bla bla bla bla…

Sju grader varmt här ute. Världen smälter. I de höga temperaturerna kan det inte ens vara halt. Isen faller ihop. Men jag tror fortfarande på en vit jul. Vi har fortfarande tillräckligt med packad snö för att snötäcket skall tåla några dagars blidväder. Men det är en konstig känsla att gå ut. Varmt liksom.

Egentligen är det alltså 6.56 grader Celsius då. Avläst värde från en 1-wire sensor på baksidan av huset. Ja “egentligen” är alltså åt helvete. För vi pratar inte om en noggrannhet på två decimaler. Men ändå då.  Har man två decimaler så visar man två decimaler hur än tokigt det än är. Den där 1-wire sensors är kopplad till en Raspberry Pi över en DS-2490 bl.a bl.a bl.a 😉 och sen skickad till VSCP daemonen. Väl där kan man göra mycket kul med ett sensorvärde. Grejen är liksom att åstadkomma ett standardiserat format. Jadå göra så nära källan (sensorn) som möjligt. Här görs det i ett Python script som körs i cron. Men det kunde vara en drivare eller något annat lika väl såklart. Poängen är att när man väl har det där “standardiserade” formatet så blir allt man gör bakom den där gemensamhetsanpassningen saker som kan återanvändas på data från alla typer av sensorer och till och med för olika typer av data. JAG tycker det är BRA och jag tycker att det är det IoT handlar om och det är därför VSCP skapades. Fast bl.a bla. bla. bl.a bla. läser du såklart, och med rätta. Någon på Google eller IBM måste ju säga det där. Eller hur Till slut. Så du kan lyssna. Hur som helst finns den där lösningen beskriven här. Ja och jag väntar också på att någon av de där stora skall säga de där förlösande orden. Så vi kan gå vidare. VSCP kan användas som abstraktion då också. Som en försäkring för framtida standardiserade lösningar om man så vill. Det enda man kommer att behöva ändra i sitt system är ett enda interface. Inte tio, inte tjugo. Bra va?

Ja vill man ha en väderförutsägelse bredvid den där realtidsmätningen så kan man köra det här skriptet. ja källorna är tämligen olika här men någon som orkar tänka såhär före jul kanske fattar min poäng med mitt resonemang ovan.

Hur jävla insnöad kan man bli på sina egna grejer egentligen?

Jodå, jag skall försöka hålla borta VSCP pratet från den här kanalen. Kan bara inte hålla mig ibland. Jag be om ursäkt. Den här bloggen handlar om “livet”. Inte om “projektet” som fyller det.

Julnedstämdheten är över mig med all kraft. Dödens roffartåg i helgen hjälper ju inte i det där. Men låtsasjobba hjälper alltid för en arbetslös arbetsnarkoman. Men på fredag häller jag upp ett glas god whisky där framför brasan (oavsett temperatur ute), sen får det gå som det vill med världen och allt i tre dagar. Jag sitter där jag sitter. Koda tänker jag inte göra. Film, bok, äta, sova blir det nog.

Men nu skall jag sätta på en kopp kaffe. Japp! Dricka den för freden.

Temperaturen i web interfacets

Lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.