Categories
Betraktelser & Berättelse Status från tomten Swedish

Statusrapport 5 från tomten

Flyttat till https://www.tomtensdagbok.se

 

Hej Tomten här igen.

Det snöar jätte, jätte jättemycket här. Sist jag mätte så var det över tre meter. Vi skottar, skottar och skottar. I morse var jag tvungen att klättra ut genom skorstenen för att vi skulle kunna komma ut från tomtestugan. När det snöar lite mindre så brukar några grisar, som säkerhetsbor hos oss över vintern, böka bort den. Deras trynen är perfekta för det och får dom bara sätta sig framför vedspisen och värma upp trynet igen (trynet blir rött som en brandbil av snöbökandet) när dom är klara så tycker dom bara det är roligt. Får lite motion också. Det behöver dom för annars äter dom mest chips coh skumtomtar och tittar på TV. Tomtemor har stickat vantar, eller vänta nu, sockor heter det väl, sådana som dom kan ha på fötterna. En liten vante också att ha på knorren så inte ens den blir kall. Den har jag stickat. Grönrandig och fin. Det är många som tror att det bara är tomtemor som stickar men jag tycker också att det är bland det roligaste som finns. Tomtemor är mer för att mecka med motorer hon. En halsduk har dom fått också såklart. Grisar är tjockskalliga så mössa behöver dom inte. Vi vill ju inte att dom skall bli förkylda till jul. Vi vill såklart att dom skall vara friska så att dom kan vara med och äta all god julgröt vi har på vårt julbord.

Men med såhär mycket snö så fick vi kalla på både älgarna och renarna. Dom skottade bort snön med sina horn på bara en liten stund. Dom är ju lite busiga såklart också så det blev lite stångande och hoppandes i snön också men jag sa inget. Dom jobbar så mycket annars så lite kul måste dom ju få ha också. Men det är lite busigt överallt tycker jag just nu. Verkar som alla barn och alla djur är lite bussugna. Undrar vad det beror på?

Vill påminna att julmustförbudet fortfarande gäller. Ingen julmust får drickas förrän dan före julafton. Och då bara på kvällen. Jag menar hur skulle det se ut om man drack julmust hela året runt. Näpp. Julmust när det är jul. Börja dricka dan före sen får man dricka till den är slut. Dricka hela dagarna faktiskt. Ja, det är sant. Man kan till och med få bada i den om man vill. Men bara under julafton såklart.

Verkar inte som om vi behöver ta till extradagar i år. Vi som bor här i tomteskogen kan nämligen stoppa in några sådana vid behov. Man har bara tre per år som man kan använda. Blir det mycket att göra så kan vi helt enkelt använda en sådan dag. Det fina med dom är att ingen annan märker om vi stoppar in en sån här dag. För alla andra är det alltså precis lika många dagar som vanligt. Bra va!? Det här var något som älvorna kom på för länge, länge sedan och jag har aldrig riktigt fattat hur det fungerar men fungerar ja det gör det.

Nej nu måste jag fortsätta och läsa alla önskelistor. I går kom en sju slädar fulla med önskningar så det är mycket att läsa. Först skall man slå upp boken och se om den som önskar har varit snäll, sen anteckna allt som han eller hon vill ha och tala om det för tillverkningsnissarna och sen skall listan sparas i stora arkivet. Stora arkivet är en liten liten pytteliten låda som ungefär som tomtesäcken får plats med hur många önskelistor som helst. Bra grejer som trollen har tillverkat. Lådan alltså. Troll är smartare än vad man tror så länge dom inte är ute på dagen såklart och får en solstråle på sig för då blir dom till sten. Och dom flesta stenar är ju inte sådär jättesmarta. Inte dom jag har träffat i alla fall. Man skall såklart inte vara dum mot stenar heller. Dom kan ju vara ett förstenat troll. Liten sten trollunge. Stor sten trollpappa eller trollmamma. Så mycket sten som det finns så fattar man ju att det fanns många fler troll förr i tiden.

En av våra spionråkor rapporterade att Johannes i Sollentuna åt upp sin mat igår. Det lutar åt fina presenter där i jul. Det tycker tomtemor och jag och alla nissarna är roligt. Duktig du Johannes! Fortsätt med det. Men se till att pappa städar i helgen. Du får vara min spion och kolla upp så han sköter sig och inte smiter ifrån.

Tyvärr kan vi inte säga detsamma om Lisa i Kiruna som inte alls ville röra köttbullarna igår vid middagen. Skärpning Lisa. Pappa Ulf i Göteborg skulle definitivt inte ha sin mössa på sig igår morse. Skärpning Ulf. På vintern måste man ha mössa annars blir man som kola inuti huvudet. En förskolärarfröken, ja du vet vem du är, ville inte gå upp i morse utan ville bara ligga i sängen och fortsätta snarka och drömma om pojken hon ville pussa. Bättring behövs där. Snart är det julledigt och då får du sova och drömma om pojkar du vill pussa. Kanske kan få en att pussa i julklapp rent ut av.

Kom ihåg att vara snälla mot alla. Jämt!

-3.9 grader under snön (sorkarna hälsar). -14.1 i luften. Soligt. Renarna mår bra men några är lite förkylda. Nissarna mår bra men busiga idag. Trollen snarkar har gått och lagt sig efter att ha hjälpt till att bära julklappspapper i natt. Full produktion av julklappar.

Lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.