Categories
Betraktelser & Berättelse

Att hålla hjärnan i trim

tumblr_nxw7ecll4G1tl8u0ko1_400

Såja. Onsdag. Ombesiktning dag. Det brukar vara mindre nervöst  än den “riktiga”. Har gått bra hittills. Utom några gånger när jag åkt dit bara för att få finnas på vägarna en månad till utan att ha fixat fel(et/en). Det fattige får ibland ta till alla medel. Jag har lärt mig de flesta genvägar. Ofta är de där genvägarna dyrare i slutändan men måste tas ändå. Fast bättre tider nu såklart. Lättare att planera.

Men egentligen är det lilla K som skall ner. Jag bara tar tillfället i akt när jag ändå skall köra henne ner till centralorten alltså. Man får passa på. Ännu är det inte olagligt att passa på. Vad jag vet. Annars har man väl erkänt här och nu och sitter illa till. Det får vara som det vill med det.

Borde passa på att klippa mig också. Den ende hygglige frisör jag vet åt det hålet finns i Hudiksvall. Äldre rökande dam.  Där finns bra sushi också. INte hos frisören dock.  Men det är sex mil till. Pengar och tid. Eller tid. Eller Pengar. De skall tydligen vara samma sak. Vi får se. Borde klippa mig. Övervintrad hippie är imagen. Stämmer väl skapligt såklart. Fast jag aldrig var någon. Föddes för sent för det. Men alltid hippie i själen. Alltid där. Liksom hårdrockare och punkare, fredsaktivist, trädkramare och gud vet vad.

Alla som är så jävla övertygade om något har fel. Som mannen som säger att vargar inte behövs för att de “inte gör någon nytta”. Tombollar. Gudar. Fattar inte att de är den del av naturen, att de inte är kungar över den. Vem kan bestämma att någon annan inte skall finnas? Ja och på vilka grunder. Grunder som helst utgår från vad man själv tycker stör en. Ja som om jag skulle släpa den mannen fram till stenväggen och radade upp männen med gevär och gav order om att skjuta. För att han irriterar mig. För att han inte gör någon nytta. Faktiskt är skadlig att ha bland oss med sitt tomhuvud.  De där människorna är de enda jag har riktigt svårt att känna respekt för. De som placerar sig själv överst med rätt att bestämma över allt under sig. Förakt känner jag.

Fast är jag övertygad. Knappast.

Det är det där jag har problem med i klimatdebatten också. All säkerhet. Alla exakta gradantal man svänger sig med. Sen missar man morgondagen väder helt med sina prognoser. Men trettio år framåt i tiden kan man ge exakta besked om. Det är helt enkelt inte sant. Man ljuger för att skapa rubriker. Är tomhuvuden. Det handlar inte om att förneka klimatförändringar. Det handlar inte om att frånsäga mänskligt ansvar. Det handlar om att veta och att gissa och vissa människors kärlek till att sätta på sig sandwischskyltar och ställa sig i närmaste gathörn och ropa ut jordens undergång. De har aldrig rätt. Därmed inte sagt att frågorna om vad vi gör med jorden och dess invånare är oviktiga. Det är de. Har alltid varit. Man kan aldrig ta mer än man ger. Jämvikt. Gör man det så tar saker slut. Slut är inte bra. Tro mig. Eller skit i det förresten. Leta lite ludd i naveln.

Fast det är såklart ganska skönt att ägna dagarna åt att söka efter ludd i sin egen navel. Det, lite Facebook, Paradise Hotel och kanske en Braköl. Det är så man håller sin hjärna i trim.

Lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.