Categories
Status från tomten Swedish

Tomtens dagbok del 17

Flyttat hit: http://tomtensdagbok.se/

Sjuttonde December

Dan för dan före dan före dan före dan före dan.

Hej tomten här,

Ni må tror att det är full fart här nu. Precis en vecka till julafton idag. Sju dagar kvar. Hjälp! Vi har massor att göra fortfarande. Nötter till julgröten till exempel. Vi har inte fått några leveranser ännu. Turligt nog så är de ganska lätta att tillverka. Jag skall berätta för er hur det gå till men lova att inte berätta det för någon annan för då kanske ingen vill äta dem längre. Jo, vi har ju massor av rådjur här i skogarna. Om vi matar de med god mat så kommer det ut små runda bruna saker där bak efter någon dag. Ja, ni förstår säkert. Så vi matar dem med massor av goda pepparkakor och annat gott och så får de ha en liten påse där bak vid stjärten som de små runda sakerna får ramla ned i. Äter de mycket så blir påsarna snabbt fulla. De fulla påsarna stoppar rådjuren sedan in i en genial maskin som Tomtemor (vem annars?) har byggt. Maskinen pressar dem först i en liten press så att de ser ut som nötter och sen grillas de i en liten ugn och kryddas med nötkrydda. Går inte att skilja från en riktig nött. Smart va? Smakar dessutom ännu godare än vilken nöt som helst har jag hört sägas även om jag själv aldrig skulle prova. Det är såklart bara julnötter som vi tillverkar på det sättet. Andra nötter brukar hararna hjälpa till med.

Nä nu skojar jag med er. Det är klart vi inte tillverkar nötter på det viset. Vore ju äckligt ju! Nä, Nötter växer i en nötodling i havet utanför Sydafrika. Nästan alla nötter växer där. De växer djupt nere i vattnet och när de är mogna så brukar de flytta upp till ytan med ett litet plupp. Då gäller det att fånga dem innan nötskatorna ser dem. Fångar man dem inte så ligger de snart i nötskatans mage och för att få ut dem ur den så måste man skaka nötskatorna så hårt att de skriker och blir sura. Men vi har en hel arme av flygfiskar som patrullerar området och så fort en nöt ploppar upp till ytan så tar flygfisken hand om den och lägger den i en nötskatssäker låda. När lådorna är fulla tar delfinerna hand om dem. Måste förresten ringa flygfiskarna och delfinerna och höra hur det går så att vi har alla nötter vi behöver till julgröten. Du vet väl att den som hittar nöten i sin julgröt får önska sig vad som helst och att det alltid slår in? Förresten så finns det ju nötter som växer på träd också såklart.

Pratade med valarna igår och tackade dem på riktigt för hjälpen med att skaffa fram skatten åt trollen. Bjöd in dem till julbordet men de tackade artigt nej som vanligt. Tyckte att det skulle vara lite otympligt att ligga här uppe på land och äta gröt, stora som hus som de är. I Julskogsån får de ju inte plats. De vill hellre sväva omkring i haven som fria lyckliga nästan tyngdlösa varelser. Jag lovade att vi skulle leverera julgröt till dem och sen fick vi väl hålla kontakt med varandra som vanligt. Det är något speciellt med valarna. De är de snällaste varelser som finns. Vill ingen något ont fast de är de största levande varelser som finns på jorden. Ändå är det en del människor som jagar och dödar dem. Jag kan lova att de som jagar valar får verkligen inga julklappar av tomten, var så säker.

Valarna hjälper till med en massa annat också. Mest transporter, till exempel alla frukttransporter. Det är massor med ananas, apelsiner, bananer, päron och allt möjligt annat som skall fraktas runt till olika ställen i världen. Valarna transporterar allt det här. De kan bära stora vattentäta lådor på sina ryggar och sen simmar de snabbt i haven och lastar av dem i det land dit de skall. Vi vill ju ha massor av god frukt till jul eller hur. Lika mycket som godis, minst. Att den finns där i tid får man tacka de snälla valarna för. Utom grönkål såklart. Den är det en snäll farbror som bor på ett tak i Stockholm som odlar. Ja han har ett stort tak förstår ni.

Igår kom jättarna hit tillsammans med resten av alla ekorrarna. Det blev ett väldigt tjattrande när alla skulle berätta om resan. Annars var det det molokna jättar må ni tro. Jag tror de skämdes lite faktiskt. De fick lite pepparkakor och saft och ett stort fat gröt och sen blev de på lite bättre humör. Inte så att de skrattade. Det skulle jag inte förvänta mig att se en jätte göra men deras mungipor pekade i alla fall inte neråt längre. De lovade på heder och samvete att de skulle hjälpa till. Jag lovade dem i min tur att de skulle få återvända upp till sitt eget rike i norr igen efter julen.

Det börjar bli dags att slå in alla julklappar. Tyvärr vet jag att det fattas julpapper. Vitt ofärgat finns det hur mycket som helst men det målade fina och det med mönster finns det inte så mycket av ännu. Småfåglarna som jobbar med det här målar julpapper dygnet runt just nu. De har till och med tagit hjälp av mössen, men mössen får bara måla de enklaste. Till exempel de blå pappren eller de guldfärgade eller andra enfärgade papper. Småfåglarna är mer avancerade och kan rita både tomtar och vackra mönster i en rasande fart. Men det är ju massor av julpapper som skall tillverkas så det behövs väldigt många fåglar som hjälper till. En massa fåglar innebär ett öronbedövande tjattrande och kvittrande och dessutom så äter de frön i massor mellan penseldragen också. Säckvis eller snarare slädvis. Några nissar jobbar hela dagarna med att leverera fågelfrön till julpappersmålarfåglarna med hjälp av älgarna. Några skottkärror ost också såklart till mössen. Själv brukar jag stoppa ost i öronen när jag hälsar på. Då hör man inte så jättemycket av det öronbedövande kvittrande. Får du dina julklappar inslagna i vitt julklappspapper i år så vet du att det var för att småfåglarna och mössen inte han med riktigt. Men jag kan lova att de jobbar hårt för att du skall få riktigt fina julklappspapper i år också. Själv tycker jag att det papper är finast är de som har mig med på bild. Tomtepapper. Eller hur? Visst blir jag bra lik mig själv? Snyggt skägg? Snygg tomte.

Näpp nu gäller det att kolla upp glassfabriken. Jag skall ta släden och åka dit nu på en gång tror jag. Man brukar faktiskt kunna provsmaka lite glass. Jordgubbsglass är min favorit. Vi får höras imorgon. Tomtemor och nissarna hälsar.

Olga i Moskva. Såg nog hur du stoppade den sista spagettin i fickan. Antecknad. Kurt i Eskilstuna. Oj vad duktig du varit på att hjälpa Mamma. Lisa på Grönland. Fisk är visst gott. Alla andra som varit duktiga sedan igår. Bravo. Extra julklappar kan ni räkna med. Alla ni som inte varit sådär jätteduktiga. Skärpning. Annars låter jag en av mina spionhackspettar hacka er i rumpan.

-1.8 grader under snön (sorkarna har fixat en fotbollsplan under snön.). -2.8 i luften (det snöar lite fint och det är riktig julstämning nu). Vi kanske kommer hinna få allt klart till julen ändå.

Alla avsnitt på olika format finns samlade här, fritt och gratis i en tid när det mesta annat inte är det.

Lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: