Categories
Status från tomten Swedish

Tomtens dagbok del 1

Flyttat hit: http://tomtensdagbok.se/

Första December

Dan för dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan.

Hej tomten här.

Ja ni vet jag som bor här i tomteskogen med Tomtemor och alla nissarna. Bäst jag nämner att djuren bor här också, för annars blir renarna och ekorrarna så sura. Det är nämligen viktigt för dem att folk vet att de också finns till och jobbar här i tomteskogen. Ekorrarna hjälper till med allt möjligt. Springer ärenden. Öppnar och sorterar önskelistor. Oftast tillsammans med nissarna eftersom de blir lite för ivriga när de får hålla på själv. Ekorrar måste man hålla lite koll på. Alltid. Busiga är de. Jättebusiga. Skicka gärna med en nöt åt dem förresten när du skickar in en önskelista, då blir de glada. En del ekorrar jobbar till och med på julklappsfabrikerna. Renarna är ju inte här än. Men kommer imorgon. Det finns fler djur här också såklart. Grisar som hjälper till med allt möjligt. Kossor som ser till att vi får både smör och mjölk till gröten och en och annan giraff för utsiktens skull.

Du vet säkert att Tomtemor och nissarna verkligen älskar gröt. Ja, jag med såklart. Gröt är ju det godaste som finns ändå. Gröt vill man ju ha både till frukost, lunch och middag och gärna en tallrik innan man går och lägger sig också. Helst med en klick gult härligt nykärnat smör när det finns. Smör är gott. Jättegott. Tomtemor och jag turas om att laga gröten. Det är flera hundra nissar som håller på med julklappstillverkning, köttbullstillagning, sillinsaltning, osttillverkning, godismakeri och allt vad det är som måste bli klart inför julen här i tomteskogen. Alla vill de väl såklart ha gröt så vi måste laga en jättestor gryta med rykande varm härlig gröt flera gånger om dan.

Idag är det min tur att fixa gröt. Tomtemor är ute och lagar en motor eller vad det nu är som gått sönder på en av julkulefabrikerna. Jag tror det är på en av dem som tillverkar röda jätteglittriga kulor i olika storlekar. De där vackra som man kan spegla sig i ni vet. Ingen kan laga motorer och svetsa och greja som Tomtemor. Själv är jag bäst på att laga gröt, snarka och dela ut julklappar. Sätter man ett verktyg i handen på mig så tappar jag det för det mesta och när jag väl har tappar det så får jag leta efter det och leta efter det och leta efter det igen och då blir det såklart inte mycket gjort. Så nu för tiden är det inte så många som ber mig om hjälp när något gått sönder. Jag får ta hand om annat istället och tro mig såhär före jul så finns det jättemycket saker som måste ordnas. Så jag ha fullt upp. Resten av året kan det ju vara ganska bra att inte kunna så mycket så att man kan få ligga där i lugn och ro och snarka och vila ut i hängmattan mellan grötkoken. Men det är klart, Tomtemor och nissarna hittar på en massa som skall göras då också. De hittar på så mycket och borde vila mer när det inte är juletid om man tänker på saken.

Bäst jag förklarar det här med nissarna också. Vi har ju flera hundra som sagt, eller snarare flera tusen om man räknar alla i hela världen. En del har ju trott att nissarna är Tomtemors och mina barn men så är det ju inte. Jo fem stycken av dem. Nisse, Sötis, Blötis, Kisse och lilla Lyra. Alla de andra är liksom bara nissar från början till slut. Vette tusan var de kommer ifrån egentligen. Från ägg av något slag tror jag. Men det finns lite olika teorier om det hela. En del tror ju på storken. Alltså att storken flyger hit en nisse när det behövs en. Andra tror att de växer som svampar. Poppar upp där som färdig nisse i skogen rätt vad det är med luva och allt. Åter andra tror att det egentligen är utklädda möss. Det enda jag vet är att de alla älska gröt, bor här i tomteskogen och hjälper till med alla julbestyren och jobbar hårt varje jul för att allt skall bli klart. De kan vara busiga ganska ofta men väldigt snälla är de för det mesta. Om jag skall vara ärlig så är de nog snälla i princip jämt faktiskt.

Fast allt det där sista var hittepå. Ja, nissarna är såklart snälla men resten. Jag vet egentligen mer om tomtenissar än jag berättade om sanningen skall fram. Jag tror jag kan lita på er som läser det här så jag skall avslöja en hemlighet. Men ni måste lova att hålla tyst och inte tala om det ni får höra för någon endaste en. Lovar du? Speciellt dina föräldrar får inget veta. Inga vuxna alls. Se till att de blundar och håller för öronen nu om de är i närheten. Bra! Du håller tyst va!? Om du tror du skvallrar är det bästa att du hålla för öronen från och med nu du med. I alla fall om du vill ha några julklappar de närmaste hundra åren. Beredd?

Nissarna blir ju aldrig stora. Har du tänkt på det? Eller ja det är ju inte riktigt sant för Tomtemors och mina nissar blir ju det. De skall ju bli tomte och Tomtemor själva en dag. Men de andra nissarna. De är alltid korta, busiga och godissugna liksom. Jag vet ju precis var de kommer ifrån såklart. Fattas väl annat. Det andra jag berättade tidigare är bara något jag säger för att lura vuxna. Vuxna mår bäst av att inte veta allt. Sanningen är att de föds ur rom som fiskar lägger på säkra ställen i en speciell sjö här i tomteskogen. Rom är som små ägg som sitter ihop. Just tomtenisse-rommen kommer från abborrar. Men bara rom som abborrar lägger en speciell natt som nästan alltid är årets kallaste. En natt när månen lyser rakt ner genom isen och stjärnorna står på ett alldeles speciellt sätt på himlen. Då läggs nisserommen. Självlysande röda ägg var och ett vackert som en stjärna. Rommen som skall bli nissar. Där ligger de små äggen och guppar. Efter några veckor blir det nissebäbisar som simmar och dyker och skojar där i vattnet. I början har de varken tomtedräkt eller mössor och ser faktiskt mest ut som fiskar men efter hand som de blir större, vilket tar ett bra tag, så börjar det växa ut, först mössor och sen tomtedräkter. Fast gröna. Då är de fina där de små må ni tro. Söta gröna mininissar liksom. Nu väntar och busar de där i vattnet tills de växt till sig och blivit så stor som en nisse skall vara, en meter ungefär, och när de fått sina röda näsor (du vet väl att alla riktiga nissar har röda näsor) så kryper de upp på land en tidig sommarmorgon när ingen ser. Vipps så har de blivit en riktig nisse med röd nissedräkt, röd mössa och allt. Det är något med luften som gör att det där händer så fort de är uppe där på land. Det sker ögonblickligen. Poff. Fiskliknande grej med grön luva och grön dräkt blir tomtenisse som andas luft istället för vatten. Kul att titta på må ni tro. Poff, poff, poff låter det. Vi brukar ta med oss lite mat och sitta där vid sjön och titta på. Hälsar alla nya nissar välkomna till tomteskogen. Det blir alltid en riktig fest med massor med läskeblask och godis. För tomtenissar, ja, de föds godissugna.

Sen jobbar de hårt som nissar några jular tills de börjar längta tillbaks till sjön igen. Det är ändå alltid sjön som är hemma för dem. Då brukar vi ha årets stornissefest. Den brukar vi ha en varm natt sent under sommaren strax innan hösten börjar och då dricker vi saft, äter kakor och godis hela natten (och gröt såklart) och sen när solen precis är på väg att gå upp säger vi hej till alla nissar och kramar om dem hårt och länge. de har ju varit våra bästa vänner under flera år och vi älskar allihop jätte mycket såklart. Men de har ett annat liv att leva nu. de är vuxna och kan inte vara nissar längre, måste göra det de måste. Så de springer och dansar till den speciella sjön, hand i hand, vinkar åt oss, skrattar, och gör ett snyggt graciöst svanhopp och dyker ner i sjön och försvinner. Så fort de kommer två meter under ytan så plopp, tjoff, pow blir de till en Abborre. Luva, tomtedräkt och skor omvandlas i ett nafs till gälar, fenor och fisksvans. Efter det finns ingen återvändo, och sen simmar de och leker lyckliga där i sin sjö resten av sina liv. Lyckligare abborrar finns inte. Alla brukar vara helnöjda med sina liv som riktig fisk och längtar inte tillbaks till nisselivet speciellt mycket. Bara ibland. När gröt- och godissuget sätter in. Man får ju inte så mycket gröt eller geléhallon som abborre. Vi brukar såklart hälsa på dem ofta och mata dem med lite gröt och godis. Just det här vet inte de flesta människor om. Abborrarna vill att det skall vara en hemlighet. Vi med. Alla tror ju det blir arborrar direkt av romen men tji fick de. Nissestadiet hade de missat. Men det är hemligt som sagt. Så håll tyst om det. Inte ett knyst till någon. Lova!

Du vet väl att de kan bli osynliga nissarna om de vrider sin luva bak och fram. Men alla har ju mössor så det visste du väl redan eftersom alla mössor, min luva med, fungerar så. Du måste prova. Jättebra när man leker kurragömma eller när Tomtemor letar efter en för att man skall städa som man lovat. Vrid och plopp så är man borta. Sen gäller det att var tyst också såklart. Att stå blick still så att man inte hörs. Absolut inte nysa. Inte ens tänka på att nysa. Ett atchoo avslöjar en liksom på direkten. Tomtemor är listig hon. Är det någon som som gör sig osynlig för att hon inte skall hitta honom eller henne, ja det är oftast jag, så blåser hon ut lite peppar med en liten pepparblåsmakapärapparat som hon byggt. Den som kan hålla sig från att nysa efter det finns inte. Sen är personen i fråga avslöjad och då är det ju lika bra att vrida tillbaks mössan och bli synlig igen. Oftast är det alltså jag. En stackars Tomtefar som försöker få lite lugn och ro när Tomtemor tycker att det finns massor av annat som vi måste hjälpas åt att göra.

Sen kan de ju flyga också nissarna. Fast då måste de ju montera vingarna som Tomtemor uppfunnit såklart. Man måste träna ganska länge innan man blir bra på dem. Jag provade en gång och hamnade i Australien. Alltså på andra sidan jordklotet. de fick hämta mig med renarna för så förskräckt blev jag att jag verkligen inte ville flyga tillbaks med de där rackartygen till uppfinning. Men nissarna brukar bli bra på att flyga med dem. Kors och tvärs över jorden flyger de med dem i en hiskelig fart och de gör loopar och livsfarliga halsbrytande störtdykningar så fort de kommer åt. På så sätt kan de hälsa på nissar i jordens alla hörn. Julklapparna tillverkas ju lite här och var på jorden och nissar på olika ställen behöver ju träffas och prata igenom saker då och då. Man brukar se dem ibland när man flyger flygplan. Om man tittar noga. För oftast flyger de precis där ovanför molnen.

Men oj nu såg jag att det kommit in fyrahundratusen önskelistor från barn i hela världens här i inboxen på min dator. Är nog bäst man börjar läsa om man skall bli klar till kvällsgröten. Finns massor av brev att sprätta också gissar jag. Brukar vara säck efter säck efter säck fyllda med dem. Får nog sätta på mig mina snabbläsarglasögon. Vi får höras imorgon. Men förresten. Tänk nu på att blåkråkorna och anda djur håller koll där ute så att alla sköter sig. Det gäller att äta upp sin mat och lägga sig och sova utan gnäll när det är bestämt att det är dags för det. Det vet ni eller hur? Blåkråkorna och alla andra djur där ute är mina spioner och rapporterar direkt till mig om ni fuskar. Kan bli julklappsavdrag då. Bara så ni vet. Vi hörs imorgon.

-2.8 grader under snön (mössen trivs). -16.1 i luften. Soligt. Allt uppstartat inför julen idag och alla mår bra. Full produktion.

Alla avsnitt på olika format finns samlade här, fritt och gratis i en tid när det mesta annat inte är det.

Lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.