Categories
Betraktelser & Berättelse

Aldrig se sig om, aldrig någonsin.

midsommarkrans1 Skjutsar sonen till Stockholmståget som skall tuffa iväg från Bollnäs. Han skall till Uppsala och matematiken igen, så Stockholm ser han inte den här gången. Det ligger ändå där nästgårds för Uppsalabor. De kan med lätthet ta huvudstaden för självklart närvarande, det blir inte samma längtan och så märkvärdigt som för en Lo(o)sbo. Vi har vant oss med att ha storson hemma så det blir tomt efter honom. Men han har sitt, kämpar på och sliter och jag är mäkta stolt över honom.

Vi passar på att handla lite röda söta jordgubbar och annat för midsommarfredens skull. Något måste man ju ha till en kall midsommar inomhus också. Men det är svårt att fatta att det är midsommarafton imorgon. Hur i helvete gick det till? Man får försöka, trycka på och trycka på så att den där verkligheten tar sig in i huvudet, annars sitter man där snart och väntar på att sommaren skall börja också när den redan är slut. Otillbörligt, fel och tråkigt och något som leder till att man får suga i sig brittsommardagar och soliga höstkvällar som tröst.

Prognosen för den kommande veckan ser inte så lovande ut vädermässigt. Däremot är den lovande på alla andra sätt. Semester för mig också nämligen. Äkta ledighet. Lite skrämmande sådär. Yngste sonen får hålla ställningarna här hemma medan fru och jag slöar och mår bra ett stenkast från havet. Vi får låna huset av en snäll god vän som är bortrest. Det skall bli riktigt skönt faktiskt. Att åka bort är det enda sättet som man kan släppa allt på, på riktigt.  Eller nästan. En del saker måste man underhålla, men klarar det på mail får jag hoppas.

NI vet väl att om man skall leta skatter så är det imorgon som de är lättast att hitta. Det är bara att ge sig ut och leta. Men när man väl hittat den stora skatten som gör en rik som ett troll gäller det att inte se sig om när man går hem. Vad som än händer under promenaden hem gäller det där. Aldrig se sig om, aldrig någonsin. För gör man det så glömmer man vips bort var skatten fanns någonstans och kommer aldrig hitta den igen. Möjligen gäller det där också om du träffar en söt flicka eller en likaledes söt pojke imorgon.Fundera inte så mycket, ge dig hän bara. Det blir liksom inte så många midsommarnätter i ens liv. Det måste man förstå.

Så här på kontoret när klockan precis passerar tolvslaget och en av de mest magiska perioderna på året börjar så ber jag att få önska en trevlig midsommar till alla som läser ord , lögner och tråkigheter på de här sidorna. Jag hoppas att du som sitter och läser det här just nu får känna av magin från vår gemensamma forntid under den här helgen och att den stora kärleken som sveper runt midsommarstängerna, bryggorna, kullarna och de dansande paren också når dig och djupet av ditt hjärta. Stinger det liksom till under den här dan där i hjärttrakten så är det inte inledningen på en hjärtattack du känner av,  utan det är kärlek, så hugg tag i någon, nån som står lagom nära och kyss till vett ja, kyss för allt vad tygen håller, elda på, för livet, för sommaren, för att det är så förbannat kul att vara en av de där som vandrar på jorden just nu. Glöm nu inte det! Det är det där midsommar handlar om, det är bara att titta på alla blommor, det gröna och säsongens första kull med fågelungar för att förstå det.

2 replies on “Aldrig se sig om, aldrig någonsin.”

Lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.