Categories
Betraktelser & Berättelse

Miljarder uppkopplade enheter som inte kan prata med varandra

small

Världen har en tendens att slita ut allt, kasta sig över det allesammans på en gång som flugor på en för en vecka sedan strypmördad kropp, en som ligger där övergiven i skogskanten och ruttnar. Alla slänger sig med de där inneorden, tar dem i sin mun därför att alla andra gör det. Få vet som vanligt vad de pratar om, andra får två miljoner av Vinnova för att veta vad de pratar om medan de kallar det innovation därför där räcker orden och är allt, varför göra när man kan prata om det?.

Idag är det internationella IoT dagen. Fjärde året i rad. Sedan ADB’s dagar har ingen förkortning blivit mer utsliten. Möjligen “molnet”. Man spyr nästan när människor slentrianmässigt slänger ur sig den där förkortningen. Det betyder ihopkopplade enheter men utläses Internet of Things så folk ser http, html utnyttjande enheter och till och med Facebooks vd pratar om att göra ett Facebook för IoT. Som om de där enheterna var små människor, som om REST anrop och det som passar människorna också automatiskt måste passa maskinerna för det står ju INTERNET of things och vad är Internet? Att INTERNET verkligen är INTER + NET är glömt.

Sitter man i Lo(o)s som jag så får man såklart inte ens del av en pytteliten del de där miljarderna som pumpas in i IoT. Om noll nu kan ses som den del överhuvudtaget. Men om jag nu har ett livsverk så är det ändå där mitt är. Ihopkopplade enheter. Det är där jag använt det mesta av min tid och funderande under det liv jag levt. Man skulle bittert kunna titta på när stortstäderna satsar miljoner på lekprojekt, eller alla demonstratorer, eller rapporterna i en aldrig sinande ström, allt det där som suger i sig pengarna. Bitter när man inte får vara med och leka. Men jag har varit i IT branchen för länge för det, för att bli bitter alltså. Har man suttit här i skogen under PC, mobil och Internet revolutionerna så vet man hur det fungerar. Standardkommittenterna satsar på de som de stora säger. X400/X500 före Internet är bra exempel innan POP, SMTP och DNS sopade mattan med allt det komplicerade mötesskapelserna.  Vem minns ens X400 idag?

Men den internationella IoT dagen är det idag. En anledning som någon att köpa sig en låda semlor eller en tårta. Fast vem orkar fira det här eländet egentligen. Miljarder uppkopplade enheter som inte kan prata med varandra…

Om du inte redan visste det så löser VSCP det där.

Lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.