Categories
Betraktelser & Berättelse Swedish

Mitt tal till Tinka 2009

Bästa Tinka,

Jag har inte fått möjlighet att få känna er i mer än ett halvår men jag kan försäkra er att jag kommer att minnas er under resten av mitt liv. Många av er har kämpat hårt för att komma hit idag. Kämpat och lyckats. I vissa fall mot hårda odds. Ni skall alla njuta av det som sker dom här sista dagarna i skolan för ni har alla förtjänat varje minut av det.

Ur mitt perspektiv är ni alla människor som jag ser på med respekt, som jag vet att det kommer att gå bra för. Som kommer att lyckas bra i livet. Härliga ungdomar som kommer att ta för sig av det som bjuds och inte vara rädda för utmaningar.

Ni tar studenten under kärva och bistra tider det är sant. Men lika väl som man skall satsa på aktier när kurserna är låga så är lågkonjukturen ett bra tillfälle att börja en karriär, ett liv en blivande framtid. Det kan ju bara bli bättre. När köttberget är borta från arbetsmarknaden sitter ni där klara och färdiga att ta över. Ja jag tror att ni trotts allt har timat er student rätt bra eftersom fyrtiotalisterna redan nu har börjat droppa av.

Eftersom jag är en gammal gubbe så tar jag mig friheten att ge er tre råd inför er fortsatta livsresa

RÃ¥d ett

Leta något ni brinner för och lev ut det till fullo. Konfucius sa fritt översatt att om Du inte vill arbeta en enda dag i ditt liv så skall Du jobba med din hobby. Och visst är det sant. Till och med själva tiden går fortare när man har roligt. Och javisst man kan vara både seriös och ha roligt på samma gång. Tro mig.

Råd två

När ni vill göra något och försöker får andra med på det så kan ni vara säker på att 96% kommer säga att det inte går. Lyssna inte på dom här människorna. Dom må vara förklädda till fint folk. Kanske tjänar dom stora pengar och klär sig snyggt. Lyssna inte på dom i alla fall dom må se ut som dom lyckats eller själva tro att det är så. Om ni tror på något starkt så realisera det fast än alla säger at det inte går. Vi hade inte haft någon Pippi, Globen, Öresundbro, människor på månen, Beatles osv osv om det inte var så att en del människor totts allt kan bortse i dom här 96% av mänskligheten.

RÃ¥d Tre

När ni hittat något ni brinner för ge aldrig upp. Om det är en tjej eller kille som ger dig nobben försök igen. Om man inte ger er jobbet som ni så gärna vill ha fråga igen och igen och igen tills ni får det. Sanningen är den att det man får för lätt är nästan alltid mindre värt än det som man får kämpa hårt för. Så när ni får kämpa njut av uppförsbackarna, res er när ni faller. Öka när det börjar bli svårt. Alla älskar en fighter.

Nu skall jag inte jiddra mer en en sak till vill jag säga er och ni skall veta att jag verkligen menar detta

Om ni någon gång i era liv står helt ensamma och behöver hjälp utan någon i hela världen att vända er till så ring mig så skall jag gör vad jag kan för er mentor kommer jag alltid att betrakta mig som.

Lycka till mina vänner.

Lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: