Categories
Betraktelser & Berättelse

Tystnaden

En fågel och jag. Det är så det känns. Jag förbereder mig för att ge upp låtsasjobbbet för den här dan och fågeln funderar väl på nattsömn den med. Den sjunger hur som helst sorgligt men vackert där en bit upp mot berget och jag sitter på första parkett lyssnandes med vidöppna fönster. Blir lite melankolisk. En känsla jag högaktar. Jag vet såklart inte vad fågel heter. Människonamnet, katalogiseringen som allt måste ha för att finnas. Men det spelar ingen roll för mig. Jag kan njuta av sången ändå.

Fast förr “kunde” man nog fler fåglar. Hade namn på dem. Nu känner jag igen bara några få på lätet. Som med musiken också. Tonerna känner jag igen men det tar en stund innan jag vet vem som åstadkommer dem. Om överhuvudtaget det kommer till mig. Åldersförfall.

Varmt här idag. Man har fått kämpa med koncentrationen. Men en skaplig dag ändå. Nöjd.

Det är gott att leva kvällar som denna. Andra kvällar med. Min begåvning är kanske livslusten. Ja den och förnöjsamheten. Eller “mina gåvor”. För inte har jag jobbat speciellt mycket för det där. Det mesta är ändå glädje mer än olycka. Gudarna skall veta att det har funnits utrymme för olyckligt nedgrävande i sin egen bitterhets grav i mitt liv med. Fast jag insåg tidigt att man alltid har vägval. Man bestämmer höger eller vänster själv. Vilken väg man tar. Sen måste man såklart ta konsekvenserna av den väg man väljer. Välja andra vägar som mildrar om man gått i riktningar som gör ont. Försöka i alla fall. Prova. Tro att det går.

Den sorgsna fågeln har tystnat nu. Efter-midsommarmörker råder. Jag skall vandra upp för trapporna jag med. Läsa en stund. Tillgodogöra mig ord och historia tills ögonen inte längre orkar mer. Då kan ocool gubbe lugnt somna och låta drömvärlden föra honom till platser han inte alls trodde fanns. Det är gott att vara sovandes också efter en dag i låtsasjobbsland.

God natt!

Categories
Betraktelser & Berättelse

På sista raden

“Vilande” innebär inte “inga kostnader” vettu!

Categories
Betraktelser & Berättelse

Ingen aning jag heller…

Categories
Betraktelser & Berättelse

Längtan

När jag ser en gata som den här (nope det behöver inte vara Östermalm) så drar det till med någon slags längtan inom mig att bo mitt i smeten. Japp. Jag blir såklart lika förvånad varje gång. Var kommer det där ifrån? Man undrar. Fast egentligen är det inte så konstigt såklart. Både staden och landet finns inom mig. Jag vill ha båda. Men basen är här. Definitivt är det så.

Men en övernattningslägenhet mitt i stan kan man ju fortsätta att drömma om såklart. Drömmar är (fortfarande) gratis.

Categories
Betraktelser & Berättelse

Lagom

Lagom varmt också på låtsaskontor idag. Längtar inte tillbaks till

Nope! Inte ens idag.

Categories
Betraktelser & Berättelse

Sommarbild

Categories
Bilder Swedish

Morgonstund

Morgon. Jag hänger tvätt. Ute. Det är ett nöje som man skulle kunna betala för den här tiden på året. Fågelsång. Dofter som sveper förbi. Liljekonvalj. Syren. Prakt. Bländande vackert. Midsommarblomster. Kan man leva utan midsommarblomster? Ja antagligen. Men i så fall ett liv som är fattigare. Hälsingland. Gratisunderhållning en onsdagsmorgon i juni på en kulle ute i ett ingenmansland som till största delen ägs av storkapitalet. Fast kullen är våra. Bara vår. Ja en del av den. Finns inte en bank som har ens en inteckning ens i en skruv här.

Vi sover med öppna fönster sedan länge. Som man längtat efter just det. Gardinen där i sängkammaren på morgonen som lyfter och fladdrar bara lite mjukt och försiktigt – vill inte väcka – och vindarna som når också fram till nyvakna gubbar och smeker och tröstar och lugnar.

Strumporna åker inte på förrän bortåt september igen. Om man nu inte skulle behöva representera. Fast det händer allt mer sällan. Jag avstår till och med från begravningarna. Vad har man att komma med som världen skulle vara intresserad av – liksom? Inget. Inget som gör någon skillnad såklart. Friheten kräver kanske det solitära. Att gå och ställa sig på sidan om. Inte vara med. Jag har varit bra på det hela mitt liv. Är det någonstans jag varit expert så är det just där. Förfinat det där. Njuter ständigt av det. Hatar det vareviga sekund. Schizofrenigen igen antar jag. Eller bara vanlig miljöcertifierad galenskap.

Jag väljer te på morgonen. Mest för att njuta av kaffekoppen till lunch. Gör jag det valet har längtan efter kaffe byggts upp till magnifika nivåer framåt lunchtid. Tror på fördröjd njutning. Men har inte alltid karaktär att njuta av den där livsföringsförhöjaren. Men försöker ständigt. Gott nog.

Det känns som den här dagen skall bli mer produktiv än vad gårdagen blev. Jag går i alla fall in i den med den målsättningen. Starten på den är onekligen lovande och bra.

Inte illa. Alltså.