Categories
Betraktelser & Berättelse

Söndag

Jag lyckas. Sitter där söndag eftermiddag och söndag kväll. Idag alltså. En seger över soffan. Visst, det hostas fortfarande. Men allmäntillståndet, japp, det viktiga allmäntillståndet, har gått mot normalläge. För mig är det den viktiga signalen. Jag ar stor respekt just för det där allmäntillståndet. Men alltså. Mina kompisar börjar få ordning på grejer. Eller “VI”. Ännu ett virusangrepp är besegrat. Jag är tillbaks. Återstår att rensa upp på slagfältet och hoppas att man slipper nya angrepp på ett tag. Att man hinner återhämta sig innan man behöver ställa upp för den heliga flockimmuniteten.

Allt det där skiter du i såklart. Och med rätta. En gammal gubbe på en kulle ute i skogen kan såklart offras. Själv känner man såklart inte så. Är mig själv och de mina närmast. Patetiskt såklart. Men gamla gubbar är som maskrosor. Vill leva vi också.

På bilden min farfar. Han måste ha varit med om Spanska sjukan. Var i den mest utsatta åldern då. De mellan 20 och 30 ungefär var de som strök med. Jo väldigt unga och väldigt gamla också. Men flesta i det där åldersspannet. Man drabbades av cytokinstorm. Immunsystem löper amok. Angrip de egna cellerna. Förklaringen att de var just de i det där åldersspannet som drabbades är att de hade det mest aktiva immunförsvaret. Om det är den verkliga förklaringen vet väl ingen. Kanske läggs nya pusselbitar på plats i det där pusslet nu. För framtida segrar.

Men farfar måste ha upplevt det där. Även om han själv inte drabbades. Av naturliga skäl har jag inte fått höra historierna. Men han överlevde. Precis som de flesta kommer att överleva den här gången också. Man måste ha dragit en lättnads suck så när den milda första vågen på våren var över. Sen när den verkligt dödliga vågen kom i augusti måste världen ha blivit fullständigt skräckslagen. Likheterna är förresten slående med idag. Men med fri press nu. Man hade ingen aning om vad som hände ute i världen då med krigscensurerad media. Det är därför den kallas “Spanskan” förresten. Spanien var inte med i kriget. Tyskland, Frankrike, England hade redan drabbats. Men skrev inget. Censurerade. När Spanien drabbades skrevs det om det i pressen och blev känt över hela världen. Så “Spanskan”.

Men jag tänker ge mig för idag. Har njutit till fullo av den här dagen. Även om det mesta som fixats har varit av administrativ karaktär. Ögon tröttas såklart. Ansträngande att sitta så nära skärmarna som jag gör. Kropp i konstiga vinklar klagar väl den med. Men glädjen att vara tillbaks i sadeln överväger såklart. Det är alltså gott att leva. Man känner tacksamhet mot sin kropp. Ja jävlar vilken höjdare och kämpe det är.

God natt!

Categories
Swedish

Ultimat lösning

Categories
Betraktelser & Berättelse

Host … … … !!! .. .. ->

Med risk för att bli tjatig hostar vi på. Kan inte annat. Liksom.

Categories
Böcker

Senat lästa bok

Vattenmelonen av Marianne Keys

Ni vet. Man är på jobb i en stad. Går på den där puben och äter kvällsmat innan man skall tillbaks till jobbet. Vid ett bord bakom en sitter tre tjejer i strax före trettioårsåldern och pratar. Det har druckits en del. Lite för högt pratas det. Lite för indiskreta saker uttalas så att alla hör.. Fnissande. Ömsom flabbande. Man kan naturligtvis inte låta bli att lyssna. Noga. Tar den där desserten – fast man egentligen inte har tid – också för att får höra hela historien om den där karsloken.

Precis så känns det att läsa den här boken (som man). Den är skriven till en annan kvinna och här är man då en ickekvinna som läser den. “Är det så dom tänker” liksom. Japp precis så. Så jag läser den. Den är rolig. Bitsk bitvis. Fungerar att läsa också för en man.

Andra böcker jag läst finns här.